– Vi i personalen går ju hem, det kan bli värre för patienterna, säger tillförordnad verksamhetschef Johan Arén.

Psykiatriska avdelningen har varit i kontakt med Veolia som står för underhållet av lokalerna. De har berättat att en motor i ventilationen gått sönder och att en ny del beställts.

Eftersom delen nu finns i Tyskland kommer ventilationssystemet kunna startas först nästa vecka.

Johan Andrén säger att han inte fått några klagomål från patienterna.

Vad tycker personalen?

– Det är väl att luften står still. Men än så länge har det ju inte varit så varmt. Vi hade tjugotre grader på avdelningen idag.

Om högsommarvärmen skulle slå till, vad gör ni då?

– Då får vi såklart lösa något. Att byta lokaler är helt omöjligt, men det finns saker att göra. På Veolia lät det som att det finns tillfälliga luftrenare att sätta in.

Än så länge har man dock inte ansett att fläktarna behövts.

Johan Andrén berättar att personalen nu gör vad de kan för att patienterna ska ha en bra miljö. Att öppna fönster eller ha framme fläktar med sladdar medför dock säkerhetsrisker. Man passar därför på att vädra ur rummen när patienterna är utomhus eller i något annat rum. Rummen som vädras låses och personalen är alltid med när fläktar sätts in.

Till skillnad från många semesterfirare hoppas tillförordnade verksamhetschefen att den ordentliga sommarvärmen inte kommer. Åtminstone inte den närmaste veckan.

– Vi får hoppas på att vädret håller i sig och att det inte blir allt för varmt. Är det någon gång man behöver kyla inne så är det ju på sommaren, säger Johan Andrén.