Maintrac:”Vi levererar inom en minut”

Linköpingsföretaget Maintrac har hamnat i fokus för medias intresse.

Maintrac, Mjärdevi

Maintrac, Mjärdevi

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2013-11-19 21:19

Anledningen är att företaget utvecklat ett automatiserat system som ger polisen och Säkerhetspolisen möjlighet att inom loppet av en minut hämta in uppgifter om vem som ringt vem.

Maintrac är ett förhållandevis litet företag med lokaler i Mjärdevi. Företaget har 15 anställda och en omsättning på cirka 30 miljoner kronor och sköter bland annat datalagring åt teleoperatörer.

Vd:n och delägaren Tor Borrhed, hade en hektisk tisdag. Anledningen var att Ekot avslöjat att Maintrac är redo att börja användaett automatiserat system som gör det enklare för Säkerhetspolisen och andra polismyndigheter och brottsbekämpande myndigheter att få tag i information om människors telefonsamtal och mejl.

Hotfulla mejl

När Corren träffade Tor Borrhed berättade att han blivit nerringd av journalister och att han även fått ta emot en del hotfulla e-postmeddelanden.

– Det är lite drev, kan man säga. Det började i morse vid halv sju. Det är en storm i ett vattenglas.

Redan i januari i år berättade Maintrac i ett pressmeddelande att företaget vunnit en upphandling som innebär att medlemmarna i Svenska stadsnätsföreningen kan köpa en tjänst som innebär att de lever upp till det omstridda datalagringsdirektivet. Direktivet, som EU beslutade om 2007 men som blev svensk lag först 2012, innebär att alla mobil- och internetoperatörer måste lagra data om sina kunders kommunikation via telefon, sms, e-post och internet. Informationen, som lagras i sex månader, har polisen rätt att ta del av för att kunna utreda brott som kan ge minst två års fängelse.

Snabb information

Vad Maintrac inte berättade i pressmeddelandet var att företaget utvecklat ett automatiserat system som gör det synnerligen enkelt för de brottsbekämpande myndigheterna att komma över den efterfrågade informationen.

– Det är jättelätt för myndigheterna att söka rätt på information. Det är ett maskin till maskin-gränssnitt som används. Vi är i en testfas när det gäller den automatiska delen. I dag sker det en manuell överlämning, säger Tor Borrhed, som dock tillägger att systemet är redo att börja användas.

När systemet tas i bruk kommer till exempel Säkerhetspolisen att mycket snabbt komma åt informationen.

– Vi levererar inom en eller ett par minuter. Det går för att det är ett automatiskt system. Säpo vill att operatörerna utan dröjsmål ska kunna lämna ut de här uppgifterna.

Inget innehåll

Tor Borrhed är noga med att poängtera att myndigheterna inte har någon möjlighet att läsa innehåll i e-postmeddelanden eller ta del av innehållet i telefonsamtal. Myndigheterna kan dock se vem som till exempel ringt ett samtal eller var och när ett mejl eller ett sms har skickats – information som kan vara nog så viktig.

– Man kan se vem som har kommunicerat med vem. Man kan spåra och kartlägga en person som har gjort något dumt.

Okänt antal

Tor Borrhed vill inte uppge hur många operatörer som har tecknat kontrakt med Maintrac Men det rör sig om ett stort antal mindre operatörer som driver så kallade stadsnät.

– Vi har även större operatörer som kunder.

Var informationen lagras ch hur många personer som är föremål för datalagringen vill inte Maintracs vd heller säga.

Politisk fråga

En del som läser det här tycker säkert att ert nya system är ytterligare ett steg på vägen mot det totala övervakningssamhället. Hur ser du på det?

– Ytterst är det en politisk fråga. Vi är bara en systemleverantör som följer lagen. Men jag tycker det är bra att det förs en politisk debatt kring de här frågorna.

Maintracs vd försäkrar att företagets personal inte kan ta del av de lagrade uppgifterna. Inte heller några utomstående ska kunna ta del av informationen.

– Lagen ställer hårda krav på hur det här ska hanteras. Informationen får inte lagras länge än sex månader. Sedan ska den raderas eller utplånas. Allt som görs i systemet loggas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om