Precis som förra året kommer ett natthärbärge att inrättas i Ryttargårdskyrkan. Det rör sig om 20 platser och kommer förmodligen att komma i gång i månadsskiftet oktober/november och pågå fram till slutet av mars.
Det är ett av de beslut som ska tas på omsorgsnämndens möte under onsdagen.
– Vi är en kommun med en starkt grundmurad humanistisk grundsyn, säger omsorgsnämndens ordförande Linnea Darell (FP) som förklaring till att Linköping – som en av få kommuner i landet – inrättar nattkvarter för EU-migranterna.
Precis som förra året samarbetar kommunen med Stadsmissionen om insatser för migranterna. Utöver natthärbärget handlar det också om lunchservering varje dag, möjlighet till dusch och tvätt och också rådgivning.
Nytt i år är att samarbetet sker inom ramen för det som kallas Idéburet offentligt partnerskap (IOP). Vilket innebär att Linköpings kommun står för de ekonomiska resurser medan en förening – Stadsmissionen i det här fallet – eller organisation ställer upp med anställda, volontärer och lokaler.
– Räknar vi det i ekonomiska termer så bidrar Linköpings kommun och Stadsmissionen med ungefär lika mycket pengar. Vilket också är lite av idén med partnerskapet, säger Linnea Darell (FP).
En annan skillnad från tidigare samarbete är att genom ett IOP-avtal blir det tydligt vilka åtagande parterna ha.
Beslutet om att samarbeta med idéburen sektor togs i Linköping 2012 och sedan dess har ett hundratal föreningar skrivit på för att – när tillfälle bjuds – vara med att bedriva och utveckla sin verksamhet i samarbete med kommunen.
Linnea Darell är inte helt säker, men tror att omsorgsnämnden faktiskt kan vara först i Linköping med att skriva ett IOP-avtal.
– Det känns extra roligt att omsorgsnämnden ligger i framkant eftersom stora delar av nämndens verksamhet bygger på att vi har ett socialt engagerat samarbete med föreningar som skrivit under den här överenskommelsen.