Helena Järnåsen har arbetat som legitimerad dietist sedan 1995. Nu har hon vidareutbildat sig och är sedan 7 april också sexualrådgivare. Det är Helena som tagit initiativet till den Sverigeunika satsningen med sexualrådgivning för vuxna på Tannefors vårdcentral.

Varför behövs det?

– Sex är en stor del av livet som de flesta sätter stort värde på. Även på livets höst. Fungerar vi inte sexuellt fungerar vi sällan som ”hela människor”.

Artikelbild

| Helena Järnåsen gör något unikt på en offentligt driven vårdcentral när hon nu börjar med sexualrådgivning för vuxna.

– Vi kvinnor har flera vårdinstanser där vi naturligt kan ta upp frågor om sexualitet. Först på ungdomsmottagningen, där en stor majoritet är tjejer, och senare med vår gynekolog. Som när vi hamnar i klimakteriet och får torra slemhinnor exempelvis. Det är ett vanligt bekymmer som är väldigt lätt att åtgärda med receptfria preparat, istället för att mannen ska få för sig att kvinnan plötsligt inte känner attraktion länger. Män har ingen sådan naturlig instans.

– Men både män, kvinnor och par är välkomna till sexualrådgivningen och man behöver inte vara listad på Tannefors vårdcentral.

Tror du behovet är stort?

– Ja. Ofta svarar patienten gärna på frågor, men tycker det är genant att själv ta upp sexualproblem. Jag får nysta och ställa frågor för att komma fram till var problemet egentligen ligger. Det terapeutiska samtalet är viktigt. Efter att ha lett kognitiva viktkurser känner jag mig hemtam i samtalsrollen.

Artikelbild

| Satsningen på sexualundervisning för vuxna på vårdcentralen är Sverigeunik.

Finns det risker förknippat med att inte våga fråga?

– Absolut. I penis finns de allra tunnaste, finaste blodkärlen. När erektionen uteblir kan det faktiskt vara det allra första tecknet på hjärt- och kärlsjukdom. Nästa gång kanske det är ett kärl i hjärtat som drabbas. Ibland är det medicinerna man äter som leder till impotens.

Ge exempel.

– Antidepressiva mediciner och vissa blodtrycksmediciner kan ha den effekten. Vidare leder diabetes ofta till inlagring av socker i kärlen, vilket kan påverka potensen. Vetskapen i sig kan göra att män blir mer motiverade att sköta sjukdomen, med rätt kost och motion.

Du nämner medicin med motsatt effekt, ökad sexuell lust och förmåga.

– Parkinsonmedicin kan fungera så. Plötsligt vet inte paret vad som händer, vilket kan leda till felaktiga slutledningar. Bara genom att förklara den här typen av saker blir många hjälpta.

Nämn annat som kan vara skämmigt att ta upp.

– "Hur snabbt efter en hjärtinfarkt kan jag ha sex?" Svaret är att om du kan gå två trappor utan att bli andfådd så kan du också ha sex.

Fungerar potenshöjande medel för alla?

– Nej. Det måste finnas lust och en begynnande erektion om medlet ska ha effekt, göra ståndet hårdare och mer varaktigt. Om problematiken sitter i huvudet är det inte säkert att medlet hjälper över huvud taget. Men bara att våga prata kan få mycket att lossna.

Dietist och sexrådgivare låter som en udda kombination.

– Ja, det tyckte lärarna på RFSU också. Jag är nog ensam i landet. Ibland undrar jag vad jag gett mig in på, ha ha. Jag har heller inte hört talas om någon mer offentligt driven vårdcentral som erbjuder den här hjälpen. Men förhoppningsvis sprider det sig.