Gustaf Douglas vill betala 101 miljoner kronor för den 900 hektar stora fastigheten vars största del ligger i Kinda kommun, och en liten del i Ydre kommun. Det enligt Dagens industri, men det var Lantbrukets affärstidning, ATL, och Kindaposten som skrev först om motståndet från Kindapolitiker.

Eftersom skogsfastigheten ligger i ett glesbygdsområde krävs ett medgivande från länsstyrelsen för att kunna genomföra köpet. Innan länsstyrelsen fattar sitt beslut ska de berörda kommunerna också yttra sig om detta. Lokala politiker i Kinda och Ydre var inte det minsta positiva i sina yttranden om Gustaf Douglas köpeönskan.

Vi har pratat med Hans Måhagen (S), kommunstyrelsens ordförande i Kinda, som är väldigt kritisk.

Artikelbild

Hans Måhagen vill hindra Gustaf Douglas från att köpa den avlidnes Klas Ingessons fastighet i Kinda och Ydre.

– Det handlar inte om att vi vill hindra Douglas från köpet. Det handlar om att vi tror att han inte kommer att bosätta sig på den fastigheten, vilket betyder att fastigheten kommer att stå tom och marken växer igen, säger Hans Måhagen.

Han menar att det skulle bli mycket bättre om lokala markägare får en möjlighet att köpa fastigheten och tar hand om den.

– Vi har fått indikation att det finns flera markägare härifrån som är intresserade. Det skulle vara positivt för utvecklingen av fastigheten och av både Kinda och Ydre kommun, säger Hans Måhagen.

Vi har varit i kontakt med Gustaf Douglas som inte vill kommentera affären.

– Jag tror inte på sådana här kommentarer i pressen. Det blir som det blir.

Kindas politiker undrar om du tänker bosätta dig på gården?

– De kan undra som de vill, jag har inga speciella kommentarer.

Gustaf Douglas äger sedan tidigare Boxholms Skogar AB, som förvaltar drygt 34 000 hektar skogsmark i området och köpte förra året ytterligare 1 000 hektar skogsmark intill Bjärkefall (Klas Ingessons fastighet).

Han är bosatt på Rydboholms slott i Österåker och äger även Stjärnorps slott.

Slutgiltiga beslutet fattas av länsstyrelsen och det är väldigt ovanligt att privata personer får avslag.