Påståendet att bostadsmarknaden svalnat får inget stöd i de siffror som Svensk Mäklarstatistik släpper i dag. I alla fall inte i Östergötland. Östgötska villor har blivit 11,5 procent dyrare på ett år. Tittar man bara på den senaste tremånadersperioden, juni–augusti, är uppgången 2,1 procent.

I Linköping har huspriserna stigit ännu mer: 15,2 procent på ett år och 3,7 procent det senaste kvartalet. Det är bara två år sedan snittvillan i Linköpings kommun passerade tremiljonersstrecket och nu säljs samma villa för 3,6 miljoner kronor.

Siffrorna i Norrköping är liknande. Där har villorna blivit 14,2 procent dyrare på ett år och 2,9 procent den senaste tremånadersperioden. Även Mjölby, Finspång och Motala redovisar rejäla plussiffror.

Artikelbild

| Villor. Bostadspriserna fortsätter att stiga. Prisökningen är större i Östergötland än genomsnittet i Sverige.

Priset på bostadsrätter har i Östergötland gått upp med 15,5 procent på ett år och med 8,1 procent det senaste kvartalet. Allra mest har de stigit i Norrköping, 18,5 procent på ett år, följt av Motala 13,0, Linköping 12,8 och Mjölby 11,1. I övriga kommuner har för få affärer gjorts för att Svensk Mäklarstatistik ska redovisa något procenttal.

På riksnivå har priset på villor gått upp med 9 procent och bostadsrätter med 8 procent på ett år. Den senaste tremånadersperioden har villapriserna stigit 1 procent medan bostadsrättspriserna legat stilla.