Efter att ha låtit hyrorna ligga stilla under 2017 ville Stångåstaden höja dem från 1 januari 2018. Förhandlingarna har dock dragit ut på tiden och de nya hyrorna gäller därför från 1 mars.

Höjningen på 1,32 procent är rimlig, anser både Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist och Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

– Det är klart att vi skulle önska att man inte behövde höja alls. Många hushåll betalar hyran med en inkomst och vi vet att varje krona räknas. Men vi känner att den här nivån är rimlig och något vi kan stå för, säger Andersson.

– Vi behöver få täckning för kostnadsutvecklingen. Stora kostnadsposter, som underhåll och reparationer, påverkas av den bekymmersamma byggkostnadsutvecklingen. Löneökningarna har också varit större än 1,32 procent, säger Törnqvist.

För en snittlägenhet med en hyra på 6 500 blir höjningen 85 kronor i månaden. Varken Stångåstaden eller Hyresgästföreningen vill avslöja vad deras utgångsbud låg på.

– Men det var inte sådär väldigt långt mellan parterna, säger Benny Andersson.

– Vi har ett bra samtalsklimat och har kommit överens i många år i rad utan att behöva stranda förhandlingarna, kommenterar Fredrik Törnqvist.

Törnqvist betecknar Stångåstadens ekonomi som stabil och räknar med att fortsätta hålla en hög byggtakt, trots rapporter om en svajig bostadsmarknad.

– Det känns inte som om bostadsbristen är bortbyggd än och vi har inte haft några problem att hyra ut lägenheterna i nybyggda hus. Oron på bostadsmarknaden tror jag faktiskt kan gynna oss, men vi håller förstås koll på utvecklingen.