Jean Michael Budhorn bor i Filippinerna sedan ett par år, men är fortfarande svensk medborgare. I augusti genomgick han en planerad operation han för en gammal yrkesskada.

– Hans fot svullnade upp som en fotboll. Ut läckte en mörk sörja. Det stank, säger Bianca.

I november hamnade Michael i koma. Bianca startade en Facebookgrupp för att samla in pengar för att kunna flyga ned till Filippinerna. På åtta timmar hade hon fått ihop pengar till resan. Väl i Filippinerna publicerade hon en video på sin sjuka pappa, som fick spridning. En insamlingssida, "Hjälp min sjuka pappa", startades med ett swishnummer till Bianca. I skrivande stund är den uppe i 14 267 medlemmar.

– Vården är väldigt bristfällig här nere. Tack vare alla medmänniskor har jag kunnat betala sjukhusräkningarna. Utan dem hade pappa varit död, säger Bianca som har varit på plats i Cebu i en månad för att reda upp situationen.

Komplikationer tillstötte, Biancas pappa fick bland annat lunginflammation, när lungan tömdes råkade en annan läkare sticka hål på ett intilliggande organ. Den läkaren är nu anmäld och under utredning.

– Läkaren frågade varför det kom blod ur lungan istället för vatten.

Fredrik Nordin är presskommunikatör på UD.

– Vi känner till ärendet. Både vi och ambassaden i Manila har kontakt med de anhöriga. Självfallet beklagar vi situationen, säger han.

När man bosätter sig utomlands har man helt enkelt inte samma rättigheter, utan det är landets villkor som gäller. Biancas pappa är dessutom oförsäkrad.

– Vi har inte möjlighet att hjälpa alla människor som har någon slags anknytning till Sverige. Därför är det så viktigt att verkligen undersöka vad som gäller när man reser eller bosätter sig i ett annat land.

Hjälper UD till med ambulansflyg?

– Det har hänt, men då blir man återbetalningsskyldig. Under tsunamikatastrofen flög vi hem människor, men det var en evakuering av svenska medborgare som var bosatta i Sverige.

Sjukhuskostnaderna stiger. Vissa i Facebookgruppen tror att Bianca blir lurad av sjukhuset. Andra erbjuder sig att ordna med en tolk. En separat insamling har startats för att bekosta ambulansflyg hem, "Hjälp Biancas sjuka pappa hem till Sverige!", men än är det långt kvar till målsumman.

– SOS international har sagt att det kostar en miljon. Vi har skapat ett insamlingskonto, där skatt dras direkt. Och banken är förvarnad, säger Bianca.

Bianca och Michael är beroende av både pengar till flyg och sjukhuskostnader.

– Det är olagligt att lämna sjukhuset med obetalda räkningar.

Biancas pappa är vid medvetandet, men kan bara kommunicera genom att trycka Biancas hand.

–Jag åker inte härifrån utan min pappa.