Inom tjugo år beräknas 2,5 miljoner arbeten i Sverige att utföras av en robot, maskin eller dator.

Trots det visar en ny undersökning som Visma genomfört tillsammans med Sifo, att endast en av fem är oroade för att arbetslösheten ska öka på grund av det.

I Östergötland motsvarar det 72 000 personer.

Artikelbild

| Peter Modin, Linköping (arbetar som formgivare på universitetet): "Jag vågar inte säga helt nej på den frågan. Några av mina uppgifter kan säkert komma att automatiseras i framtiden".

Bland dessa är något fler kvinnor än män.

– Digital teknik innebär långt fler möjligheter än hot och det är glädjande att så många tycks dela den uppfattningen, säger Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise i ett pressmeddelande.

– I alla projekt för ökad digitalisering är det viktigt att informera om framtidsvisionen för att bemöta den oro för arbetslöshet som ändå finns.

Stiftelsen för strategisk forskning beräknar att 53 procent av alla svenska jobb kommer att ersättas av digital teknik inom tjugo år.

Artikelbild

| Malin Ivarsson, Linköping (arbetar som psykolog på Universitetssjukhuset): "Tveksamt. Jag samtalar och pratar med de personer som söker hjälp och stöd och det tror jag inte att någon robot klarar av".

Sofia Gerstenfeld:

– Det är ett faktum att många traditionella jobb är på väg att försvinna. Bland annat kommer robotar och maskiner att inom kort ge oss 100 procent korrekta bokföringstjänster och tågresor som är garanterat fria från olyckor orsakade av den mänskliga faktorn.

Artikelbild

| Lenny Lister, Linköping (arbetar som golfassistent på Landeryds GK): "Jag försöker lära folk spela golf och det fixar ingen robot. Däremot har vi robotklippare som kör vissa gräsmattor på anläggningen".

– Istället föds nya meningsfulla yrken som förbättrar vår livskvalitet.

Vi ställde frågan till fyra personer på stan, "tror du att en robot skulle klara av att göra ditt jobb"?

Klicka på bilderna för att läsa svaren.