Den 17 juli förra året befann sig 13-åringen på en skolgård i Linköping. Han hamnade i bråk med några jämngamla pojkar – som valde att kontakta 21-åringen. Efter en stund dök 21-åringen upp. Han drog ner en rånarluva över ansiktet och krävde att 13-åringen skulle stanna på platsen.

– Om du springer, springer jag i kapp dig, utbrast 21-åringen enligt 13-åringen.

13-åringen drabbades av panik och försökte backa undan. Då drog 21-åringen fram en batong, tillverkad i trä. Slagen träffade 13-åringen på arm, hand, ben och kropp. Under rättegången berättade pojken att han trodde att han skulle dö.

Artikelbild

| Maskerad. 21-åringen maskerade sig med en rånarluva innan han misshandlade 13-åringen.

Polisen lyckades en tid efter händelsen identifiera 21-åringen och han anhölls i september i fjol. Vid en husrannsakan i hans bostad hittade polisen en träbatong.

Linköpings tingsrätt har nu dömt 21-åringen för grov misshandel, samt flera andra brott, till fängelse i ett år och sex månader. Domstolen framhåller att 13-åringen befann sig i ett mycket utsatt läge. Enligt rätten var gärningsmannens agerande dessutom en planerad, utdragen gärning. 21-åringen ska enligt domen betala 28 600 kronor i skadestånd till 13-åringen.