Knappt en timme tills dess att tävlingen är slut är stämningen tät. Tjugo fyrmannalag jobbar febrilt in i det sista. Det gäller för lagen att presentera en pryl som kopplats ihop med en av tävlingens sponsorers öppna datakällor. Prylen ska dessutom ha möjlighet att bli en bra affär eller förbättra världen.
Lagen har jobbat sedan i lördags morse med att förverkliga sin idé. I alla fall på dagtid har de hållit till i Creactives lokaler i Mjärdevi. Men några har inte sovit en blund sedan startskottet gick.
Endorfiner, glädje och godis är vad som håller Fredrik Löfgren igång. Han jobbar ihop med Sebastian Gustafsson, Samuel Lindgren och Mikael Szreder. Några av dem har fuskat med en powernapp i morse, en halvtimmes sömn i fåtöljerna. Men Fredrik har varit vaken 35 timmar, speedad av uppdraget att få Roboten att fungera. Natten har de tillbringat i en elektronikhall i Ryd.
De fyra som vanligtvis pluggar datateknik respektive teknisk fysik på Linköpings universitet har fått ett problem. Robotens ögon är inte synkroniserade.
– Han skelar, säger Fredrik.
– Jag tror det löser sig, säger Mikael med blicken kvar på dataskärmen.
Roboten ska bli en reseguide, en som visar vilsna vägen dit de ska. Typ en gps på hjul.
Alla fyra verkar oförskämt pigga trots bristen på sömn.
– Håller man bara på med något hela tiden så är det inget problem att hålla sig vaken. Men jag är ganska säker på att vi kommer att somna på prisutdelningen, säger Fredrik.
Är det leklust? frågar jag.
– Ja det skulle man kunna kalla det, men en avancerad lek i så fall. Forskning och lek går hand i hand.
Snart slår klockan fyra och då ska arbetet avbrytas. Inget lag tycks vara riktigt klart men vid sextiden ska alstret presenteras. Då får alla lag tre minuter på sig att visa upp och förklara sitt alster för flera juryer. I år delas nämligen tolv priser ut. Det finns förstås en huvudjury och det är den som avgör vilket lag som får åka till Berlin, det är förstapriset.
– Där ska startup tech scenen studeras, berättar Anna Broeders från Skill som är en av arrangörerna.
Kanske blir gymnasielagets Appetito en skapelse som förenar de båda kriterierna för tävlingen, en bra affär och en världsförbättrare. Laget har de yngsta deltagarna. De har sovit för lite men är väldigt fokuserade in i det sista. Laget besår av Christoffer Johannesson, Diana Saleh, Marcus Bejgrowicz och Dylan Saleh. Alla utom Diana pluggar teknik på gymnasienivå. Diana läser till civilingenjör. De har utvecklat en app som de hoppas ska komma till nytta i Linköpings skolmatsalar. Syftet med appen Appetito är att minska matsvinnet. De använder öppna data från Linköpings kommun.
Via appen kan elever betygsätta maten på en skala från ett till fem. Till appen är också den våg som väger matsvinnet kopplad. På så vis kan elevernas betyg knytas ihop med mängden matsvinn och vad som står på menyn. Resultatet vägleder sedan den eller de som väljer vad som ska serveras framöver.