• tisdag 02 september 2014
Trafikkaos efter skolstarten Trafikbloggen Trafikbloggen
Vädersponsor:

Universitetet får snabbaste superdatorn i Sverige

ÖSTERGÖTLAND Linköpings universitet får Sveriges snabbaste superdator. Den kan ta emot enorma mängder data för storskaliga vetenskapliga beräkningar. Samtidigt får Saab och SMHI varsina nya system.

- Avtalad leverans är i slutet av oktober så vi hoppas att den står på plats här då, säger Niclas Andersson, teknikchef vid Nationellt Superdatacenter, vid Linköpings universitet.

Superdatorn Triolith får en enorm teoretisk prestanda på 338 teraflops, vilket gör den till Sveriges snabbaste superdator - och troligen också den snabbaste i Norden. Den slår kapaciteten hos superdatorn på Kungliga Tekniska Högskolan, som hittills varit kraftfullast.

35 miljoner kronor

Den bekostas av Vetenskapsrådet med 35 miljoner kronor och Linköpings universitet investerar också, bland annat genom att betala en datahall.

Niclas Andersson säger att universitetet får superdatorn eftersom superdatacentret här är ett stort center. Att anläggningen blir snabbast i Sverige tar han med ro:

- Den som köper senast har det snabbaste och största systemet ett tag. Vårt tidigare system Neolith fick vara störst i en vecka, sedan köpte Försvarets Radioanstalt sitt som var större, säger han.

I datahallen

Triolithen ska användas av forskningsgrupper och andra som har behov av att göra olika sorters storskaliga vetenskapliga beräkningar. De största områdena med sådana behov finns inom kvantfysiken och kvantkemin.

Två gånger om året tas ansökningar in om att få tid i Triolithen och sedan bokas forskningsgrupperna upp efter storlek.

Den anläggning som SMHI har köpt kallas Krypton och kommer att användas till klimatforskning och beräkningar av vädermodeller. Den placeras i universitetets datahall, medan Saab av säkerhetsskäl installerar sin del inom företagets område.

 
  • 24Corren
  • TT Play

Fängelsestraff för Norrköpingsbo i muthärva

S presenterar valmanifest

  • Mest läst just nu
  • Senaste nytt

Linköping

  • 24 Corren
  • TT Play

Fängelsestraff för Norrköpingsbo i muthärva

S presenterar valmanifest

Fler Linköpingsnyheter