Det är företaget Universum som genomför en årlig företagsbarometer bland studenter på universitet och högskolor i Sverige. Resultatet offentliggörs i dag, torsdag, men Corren kan redan nu berätta att Saab, som är Linköpings största privata arbetsgivare, behåller sin åttonde plats från den senaste rankingen bland teknikstuderande. Företag som Google och Spotify förväntas toppa rankingen.
Mia Nilsson, Employer Branding-ansvarig på Saab, säger att företaget siktar högre än åttonde plats.
– Vi siktar på topp fem. Det är en förutsättning för vår överlevnad att vi lyckas rekrytera rätt talanger. Vi arbetar mycket för att vara ett attraktivt företag internt, alltså att våra medarbetare uppfattar oss som ett attraktivt företag. Det måste vi kommunicera till våra framtida talanger.
Saab har för närvarande omkring 15 000 anställda och knappt 80 procent av dem är män. Varje år anställer företaget mellan 500 och 700 personer. Utmaningen är att göra företaget attraktivt inte bara för blivande manliga ingenjörer.
– Vi har tidigt sett att vi behöver göra någonting och har jobbat med genusfrågan under en längre period. Vi vill ha ett jämställt företag och vi vet av studier och undersökningar att ett jämställt företag är ett mer lönsamt företag. Det finns en koppling. Och varför skulle vi gå miste om den möjligheten?
Vad beror det på att Saab har svårare att rekrytera kvinnor? Kan det ha något med den typ av produkter som ni producerar?
– Det sambandet har inte vi sett. Men vi möts av det här ganska ofta när vi kommer ut och pratar om företaget. När vi berättar vad vi gör får de vi träffar en annan bild. Med kunskap ökar man intresset.
Saab är involverat i flera projekt som handlar om att nå unga kvinnor som står i begrepp att välja utbildningar. Företaget satsar även på att anställa fler kvinnliga chefer. Målet är att 30 procent av alla chefer ska vara kvinnor.
– Det målet ska vi nå senast i december i år. Vi ligger nu på en andel på 26 procent.
Varför är det viktigt att ha fler kvinnliga chefer?
– Det behöver inte vara kvinnliga chefer som rekryterar kvinnliga medarbetare. Däremot behöver vi komma upp på en viss nivå. Just vid 30 procent finns det en brytpunkt. Då börjar vi får förebilder inom organisationen. När vi får en mixad ledningsgrupp börjar det hända saker.
Fotnot: På onsdagen fick Mia Nilsson ta emot ett pris som årets Employer Branding manager vid en prisutdelning på Berns i Stockholm.