När aktivitetsombudet på Aleris i Johannelund, Intissar Drihem, föreslog att just Vera skulle vara ljusdrottning slog hon i från sig.

– Men sen sa jag ja, ler Vera. Intissar ska gå bakom och lotsa mig lite med handflatan, så att jag inte hamnar snett och går fel.

Det är en speciell dag för Vera, på flera sätt.

Artikelbild

| "Men Vera, har du slickat i dig allt läppstift eller var har det tagit vägen?" Intissar Drihem på Aleris kramar om 82-åriga lucian Vera Karlsson.

– Vet du, det är faktiskt första gången i hela mitt liv som jag är sminkad. Mina systrar höll på med sådant där, men aldrig jag.

Ett 50-tal boende har kommit till gemensamhetslokalen. Tysta och högtidligt väntar de på luciatåget bestående av såväl Alerispersonal som hemtjänstkunder i området.

Vera hade inte behövt oroa sig. Ljuskronan över hårets vackra vita lockar sitter perfekt. Stegen likaså. Rosetten på det röda bandet runt midjan är omsorgsfullt knuten. Rougen sitter där den ska, liksom mascaran.

Vera, som hade trott att hon skulle behöva sätta sig och vila på rollatorn en stund, står rak som en fura hela programmet igenom och möts av varma applåder när allt är över.

Artikelbild

| Birgitta Andersson, musikterapeuten som blev Årets Linköpingsbo 2007, höll i de musikaliska trådarna och kompade på gitarr.

– Lokalen för oss gamla i Johannelund betyder oerhört mycket för mig. Varje dag räknar jag timmarna tills den underbara personalen ska öppna, säger Vera.

Hon är inte ensam om att ge luciatåget en vacker patina av ålder, erfarenhet och visdom.

Artikelbild

| Vem har sagt att stjärngossar inte kan vara närmare 90? Sven Sevegran, 87, och Karl Högström, 88, var med och förgyllde luciatåget i Johannelund.

87-åriga stjärngossen Sven Sevegran läser "Tomten" med perfekt intonation.

Karl Högström, 88, sjunger solo i Staffan var en stalledräng.

Artikelbild

| "Se så söt hon är!" Javisst var hon söt, Linköpings äldsta lucia, Vera Karlsson, 82 år.

Äldst av all är 95-åriga stjärngossen Ragnar Blom som liksom Vera gör luciatågspremiär.

– Om Intissar är kvar nästa år kan jag tänka mig att ställa upp igen, säger han och plirar mot den omåttligt populära undersköterskan.