Avbröt läkarstudierna – blev klimataktivist

Klimatprognoserna blir bara sämre och sämre tycker Albin Björk. Nu har han avslutat sina läkarstudier för att bli klimataktivist.

"Jag ska bli den första veganen som rest till världens alla länder utan att ta hjälp av flyg", säger Albin Björk.

"Jag ska bli den första veganen som rest till världens alla länder utan att ta hjälp av flyg", säger Albin Björk.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-09-12 10:05

Det var en solig, inte så kall februaritorsdag i Växjö. Det var den dagen Linköpingsbon Albin Björk kom att ta ett för honom avgörande beslut. Han hade haft en dålig känsla i magen en tid. Han hade gått sju terminer på sin läkarutbildning på Linköpings universitet och assisterade vid en aortaoperation på Centrallasarettet.

Vid lunch var hans jobb klart och det blev hans sista dag på läkarprogrammet. Albin avbröt där och då sina läkarstudier för att bli klimataktivist.

– När vi gick ut från operationssalen kom det också in ett akutlarm och i det organiserade kaoset som utbröt kände jag att det inte är här jag ska vara, åtminstone inte just nu. Klimatfrågan var större än läkarkarriären. Jag kontaktade studie- och yrkesvägledaren och plockade ut min kandidatexamen med orden att kanske kommer jag tillbaka en dag, säger Albin.

Albin hade under förra året ett friår och bodde bland annat i Australien ihop med två vänner som var veganer. Det påverkade honom så pass att han själv la om sin kost till vegansk av miljöskäl. Men det var först den sjunde februari i år som beslutet att helt byta kurs kom.

Under sin resa säger Albin att han kom till insikt om att det inte främst är tekniska lösningar på miljöproblem som saknas utan det är folks förståelse. Han tror det var viktigt att komma utanför den egna vardagen och det vardagliga livet på hemmaplan för att kunna lyfta blicken och se helheten.

–  Jag tänkte på var jag kan påverka mest. Är det genom att plugga vidare med sikte på tekniska lösningar eller i  dagsläget jobba för mer förståelse för klimatkrisen och skapa mer uppmärksamhet omkring det, säger Albin.

Skolbänken får vänta. Det blev istället trafikblockader med Extinction Rebellion, först i Malmö. Sen senare i höst, med start den 7 oktober,  i flera större städer över hela världen. Därefter, på egen hand, är en resa planerad till världens alla 197 länder utan hjälp av flyg.

– Jag börjar med alla europeiska länder, sen hoppar jag på en segelbåt till Sydamerika. Hela resan ska gå att följa på mitt Instagramkonto: veganworldwander. Det ska bli personliga möten och kanske någon aktion.

– Mina största inspiratörer är Greta Thunberg och Torbjørn C. Pedersen. Den senare har jag bara mött i sociala medier men hans livshistoria har omvärderat mitt liv. Pengar och status är inte viktigt mer än för grundläggande behov som mat och bostad.

"Jag tror inte det viktiga för att lösa klimatkrisen är tekniska lösningar. Jag tror det gäller att få folk att förstå", säger Albin Björk
"Jag tror inte det viktiga för att lösa klimatkrisen är tekniska lösningar. Jag tror det gäller att få folk att förstå", säger Albin Björk
Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!