Kvinnogrupp firade 100-årsjubileum

Linköpings Zontaklubb firade under fredagen 100-årsjubiléet av Zonta international, en global organisation som arbetar för kvinnors rättigheter.

Åsa-Britt Karlsson och Sofia Malander är båda engagerade i Linköpings Zontaklubb.

Åsa-Britt Karlsson och Sofia Malander är båda engagerade i Linköpings Zontaklubb.

Foto: Erika Landt

Linköpings kommun2019-11-16 11:43

För 100 år sedan startades organisationen Zonta international i den amerikanska staden Buffalo. Genom åren har organisationen spridits till över 60 länder runt om i världen. Organisationen har gett finansiellt stöd till flera projekt för jämställdhet och mänskliga rättigheter. 

År 1935 kom Zonta till Sverige och 1978 startades en klubb i Linköping, som i dag har 35 medlemmar. För att fira jubliéet samlades den lokala klubbens medlemmar, med gäster, på Linköpings slott för middag och rundvandring. 

– Det har ju varit otroligt aktiva och färgstarka kvinnor som vågat stå upp för kvinnors rättigheter, säger Åsa-Britt Karlsson, klubbpresident för Linköpings Zontaklubb. 

Zontaklubben i Linköping arbetar med kvinnors rättigheter på både global och lokal nivå. Varje år delar de ut stipendier, håller manifestationer och samlar in pengar till FN-projekt. 

– Vi är noga med fokus lokalt och globalt. Vi vill visa unga kvinnor de möjligheter som finns, säger Sofia Malander, medlem i Linköpings Zontaklubb. 

I november ska de bland annat hålla en ljusmanifestation mot barnäktenskap, något som Åsa-Britt Karlsson är ett problem i många länder, även Sverige. Pengar som klubben samlar in kommer gå till olika projekt.

Zonta har nu arbetat med kvinnors rättigheter i 100 år, men Karlsson menar att det fortfarande finns mycket kvar att göra. 

– Vi kan inte sätta oss och säga att vi är färdiga, utan vi behöver jobba i många år till, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!