Linköping får nya konstverk i miljonklass

Konsten längs Stångån, som kommer nästa år, är vacker. Men också en väckarklocka som ska påminna oss om de riktiga värden i livet. Bokstavligt talat.

Målamusslan av Bigert och Bergström och Spegelportal av Ebba Matz. Nästa år på plats vid Stångån.

Målamusslan av Bigert och Bergström och Spegelportal av Ebba Matz. Nästa år på plats vid Stångån.

Foto: Bigert och Bergström, Ebba Matz

Linköpings kommun2019-11-24 19:01

En gigantisk målarmussla, gjort av spegelpolerad rostfri plåt i guldgula och bronsbruna nyanser, kommer att placeras i anslutning till Stångån, där Storgatan korsar Hamngatan.

– Målarmusslor har renande effekt på vatten, kan vara lika gamla som människor och är rödlistade. Det sägs att de finns i Stångån. Det här konstverket kommer också att visa ph-värdet i Stångån, om vattnet blir surt kommer konstverket att lysa rött och varna att något måste göras, berättar Lars-Ove Östensson, konsthallschef.

Som en del av förtätningen och utvecklingen av Linköpings innerstad har kommunen – via samhällsbyggnadsnämnden – beviljats 4,5 miljoner kronor från Westman-Wernerska stiftelsen för två konstärliga projekt: det ena Ljuskonst i staden och det andra Konst vid vatten. Konstnärsduon Bigert och Bergström står för det första, Målarmusslan. 

Det andra konsverket, Spegelportal av Ebba Matz, ska vara i två delar och kommer att placeras på varje sida av den trappa som ligger vid Tinnerbron och Kinda kanal.

Ett tredje konstprojektet, som bekostas av kultur- och fritidsnämnden, ska hylla Britta Holmström, kvinnan som bodde i Linköping och startade dagens Individuell Människohjälp.

Projekten drivs i samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen. En samrådsgrupp gick genom alla inkomna skissförslagen och valde de tre bästa som presenterades på kultur- och fritidsnämndens sammanträde på torsdagen. En enig nämnd sade ja till förslagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!