Marknaden ska hjälpa utsatta barn

Snart anordnar Lions hantverksmarknad. Av överskottet ska föreningenen bygga skolor i Turkiet.

På Lions höstmarknad kommer ett 30-tal utställare.

På Lions höstmarknad kommer ett 30-tal utställare.

Foto: ARKIVBILD/FREDRIK SANDBERG /TT

Linköpings kommun2019-09-10 09:00

Målet med marknaden, som pågår 28 september vid slottet och Domkyrkoparken, är att samla in pengar till hjälporganisationen Lions Clubs International  flyktingprojekt.

– Projektet ger stöd till utsatta syriska flyktingar i Turkiet. Vi har i nuläget byggt 60 stycken skolmoduler i staden Adana, där runt 4000 barn kan gå i skolan, säger Per Krantz, projektledare. 

Föreningen arbetar även med att dela ut matpaket till de mest utsatta familjerna. I början delade Lions ut matpaketen på olika platser, men nu har de börjat ge paketen direkt till barnen på skolgården.

– En del föräldrar vill inte skicka sina barn till skolan eftersom de tycker att ungarna ska vara ute och arbeta. Det här blir ett incitament för föräldrarna att skicka sina barn till skolan. 

Per Krantz har själv varit i södra Turkiet ett flertal gånger.

– Man möts av många ensamstående mammor som förlorat sin man i kriget. Deras blickar är tomma, det gäller att stänga av känslorna för att kunna utföra sitt arbete, säger han.

Höjdpunkten är när föreningen inviger en ny skola.

– Barnen, som ofta är understimulerade, är så tacksamma, glada och förväntansfulla. Det är en häftig känsla att pengarna går till något konkret.

Arrangemanget genomförs av Lions tillsammans med Slotts-och domkyrkomuseet, Domkyrkan och Länsmuseet.

– I museet blir det aktivteter för barn och i Domkyrkan blir det lunchkonsert med Lana Brunells kör med utsatta personer. Och så ett 30-tal hantverksutställare.

Karta: Linköpings Domkyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!