Trädgårdsfiket måste flytta på sig

Trädgårdstorget kommer att göras om till nästa sommar. Då får klassiska Trädgårdsfiket inte längre plats.

Kamal Shafiei har drivit Trädgårdsfiket på Trädgårdstorget i tolv år. Nästa år blir det på någon annan plats eftersom torget kommer att få en annan profil.

Kamal Shafiei har drivit Trädgårdsfiket på Trädgårdstorget i tolv år. Nästa år blir det på någon annan plats eftersom torget kommer att få en annan profil.

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-09-13 17:30

Kamal Shafiei har drivit Trädgårdsfiket på Trädgårdstorget i tolv år. Han har hela tiden beviljats tillstånd av Linköpings kommun med ett år i taget.

– Det har varit en väldigt jobbig situation för mig. Varje vår och höst har jag tvingats flytta på byggnaden och all inredning när jag öppnat och stängt. Det bästa hade varit om jag fått ett permanent tillstånd. Då hade jag sluppit allt sådant arbete, säger Kamal som fått beskedet att han inte kommer att kunna öppna kaféet på trädgårdstorget nästa sommar.

Bakgrunden är ett politiskt beslut om att delvis ändra profilen på Trädgårdstorget och Stora torget där exempelvis den torghandel som bedrivs på Stora torget ska flyttas till Trädgårdstorget, en åtgärd som i sin tur öppnar upp för fler evenemang och uteserveringar på Stora torget.

Kamal Shafiei är djupt besviken på kommunen som, anser han, slår undan hans dröm.

– Kaféet är mitt allt. Jag har gjort mitt yttersta för att utveckla stället. Jag vet att många Linköpingsbor tycker likadant. Jag har flera stamgäster som kommer hit varje dag. Det är både barnfamiljer och äldre som träffas och har en fin stund tillsammans.

Kamal Shafiei ,som under vinterhalvåret försörjer sig som busschaufför, berättar att han blivit anvisad till Sankt Larsparken och byggnaden där Linköpings turistbyrå tidigare fanns. 

Han avvisade förslaget utan större betänketid.

– Det går inte att driva ett kafé där. Man försökte en gång med en glasskiosk. Det funkade bara en kort tid. Det skulle vara en enorm chanstagning för mig och min familj och det tänker jag inte utsätta oss för.

Kamal anser att Stora torget skulle kunna vara en lämplig plats för en fortsättning med kaférörelsen.

– Det är väl ett rimligt byte. Torghandlarna tar min plats här på Trädgårdstorget och jag etablerar mig på någon av deras platser på Stora torget, säger han och ger ytterligare att förslag för stadens styrande politiker att fundera över:

– Gyllentorget kan jag också tänka mig. Där finns det gott om utrymme för mig. Och jag har också förklarat att jag vill bygga om serveringshuset och göra det lite mindre och fräschare. Fast inte för mycket. Det är viktigt att behålla den gamla känslan i byggnaden.

I planen för att försöka väcka opinion tänker Kamal Shafiei skapa en särskild Facebooksidan där Linköpingsborna erbjuds möjligheten att tycka till om Trädgårdsfikets framtid. 

Karta: Trädgårdstorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!