De förlorade 110 000 i konkursen

Dagen före konkursen förmedlades försäljningen av paret Ahlbergs husvagn. Pengarna, 110 000 kronor, försvann in i ett svart hål – ett underskott på nära en halv miljard.

Foto: Åke Karlsson

Motala2015-04-21 08:00

Fredagen den 6 mars gick Sveriges största husvagnsförsäljare Mobile Living AB i konkurs med skulder på 536 miljoner. Dagen innan, på torsdagen, förmedlade ett av bolagen i företagsgruppen en försäljning av Agneta och Rolf Ahlbergs husvagn. De 110 000 som köparen betalade skulle vara handpenning för den splitter nya husbil som de beställt. Bilen stod och väntade på dem i fabriken i Tyskland.

Men de 110 000 kronorna fastnade i konkursen. De utgör en liten liten del i de 57 miljoner i tillgångar som konkursförvaltaren räknat in. En liten del för honom och för bolaget som är i obestånd.

Men för Agneta och Rolf Ahlberg i Motala är det ingen liten summa.

– Det är ju rena stölden, säger Agneta Ahlberg.

Det hela började på husvagnsmässan på Elmia i höstas dit de åkte, "bara för att titta", säger Agneta. Men visst hade de pratat om att byta upp sig från sin Knaus-husvagn till en husbil. På mässan föll de pladask för en ny modell från Solifer. Den hade allt de ville ha, stort bagage för trädgårdsmöbler och grindar till hunden. Separata bäddar. De slog till på stående fot.

– Vi skrev kontrakt och försäljaren föreslog att vi skulle köra ner husvagnen till försäljningsstället i Falkenberg redan på hösten så skulle de sälja den åt oss, berättar Rolf Ahlberg.

Husbilen fanns inte i lager men skulle komma i mars eller april. I kontraktet skrevs paret Ahlbergs husvagn in som en minuspost på 110 000 kronor tillsammans med en rabatt på 20 000. Återstod 471 000 att betala vid leverans.

– Torsdagen 5 mars fick vi besked att vagnen sålts men på tisdagen läste vi i Motala Tidning att Östgöta Camping gått i konkurs.

Det blev en chock för dem. Efter kontakter med sitt försäkringsbolag, med försäljningsstället och dess konkursförvaltare, och med konsumentvägledaren i Motala kommun insåg de att det kommer att bli mycket svårt att få tillbaka något av de 110 000 kronorna. Efter Correns artikel i lördags om skulder och tillgångar i de nio bolagen ökar inte precis hoppet.

Konsumentvägledare Karolina Karjatkar Öberg har tagit sig an fallet och vill nu ta kontakt med kollegor i övriga landet för att samla ihop till en grupptalan mot konkursboet.

– Det kan tänkas att Konsumentombudsmannen skulle intressera sig för det här. För lagstiftningen är inte helt klar, säger hon.

Karolina Karjatkar Öberg menar att pengar som rör förmedlingsköp inte borde tas med i konkursen. Dessutom anser hon att företaget som förmedlade köpet dagen före konkursen borde ha känt till att den skulle komma. Då skulle försäljningen ha stoppats av fordon som har en annan ägare än bolaget, säger hon.

– De skulle ha redovisats på ett särskilt konto, säger Karolina Karjatkar Öberg.

Sommaren är i alla fall räddad för paret Ahlberg. På Blocket lyckades de hitta en likvärdig husbil för ungefär samma pris. Inte årets modell, men välskött och har bara gått 500 mil.

Fler drabbade

Det är elva namn på konkursförvaltarens lista över privatpersoner som drabbats genom att ha betalat in förskott på olevererade fordon.

Förutom paret Ahlberg är det två andra i Östergötland, en person i Linköping har förlorat 25 000 och en person i Ljungsbro har förlorat 80 000.

Värst drabbad är en man i Halmstad som blivit 1 035 000 kronor fattigare på konkursen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om