I fredags blev det klart att Carlqvist Bil AB i Tingsryd köper lagret av begagnade husvagnar från Östgöta Camping i Mantorp. Även andra inventarier ingår i det köpet.
– Det stämmer. Vi har köpt rörelsen med 375 begagnade vagnar av konkursförvaltaren, säger Jerry Carlqvist, vd och ägare till bilfirman i Tingsryd.
Carlqvist Bil kommer under våren och försommaren att ha utförsäljning på de tre platser där husvagnarna och husbilarna står i dag. Det gäller förutom Mantorp även Svedala och Falkenberg.
– Vi räknar med att öppna till helgen. Vagnarna i Mantorp ska vara sålda till den sista juni, säger Jerry Carlqvist.
Att rörelsen köpts betyder inte att den ska drivas vidare, när vagnarna är sålda kommer verksamheten att avbrytas. Försäljningen kommer att ske med personal från Carlqvist Bil.
Jerry Carlqvist vill inte avslöja storleken på affären i pengar räknat.
Varför gav ni er in i det här?
– Vi såg det som en bra affär, säger han.
I dag arbetar två personer från den gamla personalen i Mantorp. De är, liksom ytterligare några personer på de andra försäljningsställena, anställda av konkursförvaltaren. Övrig personal har sagts upp med statlig lönegaranti. Förvaltaren har rätt att ge de uppsagda arbetsuppgifter i en månad utan att det belastar konkursboet.
Förutom de begagnade husvagnarna som sålts till Carlqvists Bil har konkursförvaltaren Mikael Kubu också sålt de begagnade fordonen i Mälarcamp AB. Det bolaget hade försäljning i Borlänge och Upplands Väsby.
– Nu arbetar vi vidare med att sälja även de nya husvagnarna och husbilarna, säger konkursförvaltaren Mikael Kubu.
Där handlar det om att diskutera med leasinggivarna och att förhandla med tillverkarna om att ta tillbaka fabriksnya vagnar.
Mikael Kubu har inte lyckats hitta någon som vill köpa verksamhet för att driva vidare, i stället är det fordon och inventarier som gått att få bud på.
– Jag har uppfattat anbuden som att man inte vill driva verksamheten vidare, säger han.
Mikael Kubu vill inte spekulera i orsakerna till att företagsgruppen kommit på obestånd. Att underskotten är så stora har flera orsaker, bland annat värderas tillgångarna lågt eftersom de måste realiseras väldigt snabbt. Konkursvärdet på husvagnarna och husbilarna sätts till 50 procent.
Det slutliga underskottet kommer sannolikt att minska jämfört med det som angivits i bouppteckningarna, enligt Mikael Kubu.