Första regnbågsveckan på orten

I mitten av november anordnas Mjölbys allra första regnbågsvecka. På schemat finns poesi, film, föreläsningar, pride och parad.

Emelie Hedlund, Anya Feltreuter och Peter Frejhagen flaggar igång inför regnbågsveckan.

Emelie Hedlund, Anya Feltreuter och Peter Frejhagen flaggar igång inför regnbågsveckan.

Foto: Fredrik Palmqvist

Mjölby kommun2019-10-27 10:00

2019 blir första året som Mjölby får en regnbågsvecka. Veckan vill uppmärksamma människors lika rättigheter, oavsett sexualitet eller könsidentitet. Projektet arrangeras av Anya Feltreuter, bibliotekschef på Mjölbys kommun, och Peter Frejhagen, verksamhetsledare på ABF i Mjölby.
— Vi är två aktivister som har dragit ihop det här kan man säga, med hjälp av våra medarbetare och samarbete med kommunen, säger Peter Frejhagen.

Tidigare har Frejhagen varit med och anordnat regnbågsveckor i Vadstena och Ödeshög. Han tycker att det är viktigt att ämnet förblir aktuellt och inte stigmatiseras.
— Om en man säger att han ska hämta sin fru så är det ingen grej men om jag säger att jag är bög så blir det ett politiskt budskap, säger han.

Anya Feltreuter arrangerade Boxholms första regnbågsvecka 2015 och ska snart se till att Mjölby också sveps in i flerfärgat.
— Vi har länge pratat om att det borde finnas en regnbågsvecka här. Så vi bestämde att vi kör enligt befintlig ram och så får vi se hur stort det blir, säger Feltreuter.

Regnbågsveckan startar den 11 november 17:00 med musik och dans på biblioteket. Sedan arrangeras aktiviteter till lördagen där det erbjuds föreläsningar, film, framträdanden, Drakar och Dragqueens och avslutningsvis parad.
— Det var jättekul i Ödeshög där det nästan kom för många besökare till Drakar och Dragqueens. Vissa föräldrar var kanske lite mindre glada för allt glitter i hallen hemma efteråt, säger Peter Frejhagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!