Ingen taxi på orten – kommunen vill förhandla

I Mjölby finns ingen taxi att få, utom fredag- och lördagkvällar. Nu vill kommunen förhandla med Östgötatrafiken.

Här finns ingen taxi att beställa, utom på fredag- och lördagkvällar.

Här finns ingen taxi att beställa, utom på fredag- och lördagkvällar.

Foto: Susanne Hasselqvist

Mjölby kommun2019-12-16 09:00

– Vi ska träffa dem i början av januari, säger kommunalrådet Cecilia Burenby (S). Vi vill titta på avtalet med Östgötatrafiken och se vad som kan göras. 

Mjölby taxi kör i dag bara färdtjänstbussar, och så finns ett par bilar på fredagar och lördagar, fram till tre på morgonen.

– Så kan vi göra så länge jag får tag på chaufförer, säger Håkan Karlsson, delägare i Mjölby taxi. Men hur det blir i jul och nyår vet jag inte än, det är mycket körningar med bussarna och jag kanske inte har personal så det räcker.

Det finns ingen ekonomi i att ha taxibilar redo för att köra enstaka resor, säger han.

– Att ha en anställd som kör en eller annan resa en söndag kostar ett par tusen med övertidsersättning och allt. Och så kanske han kör in 125 kronor. Klart att det inte går.

Förr hade taxiföretagen själva koll på alla sina körningar, men numera är det Östgötatrafikens beställningscentral som lämna körorder direkt till chaufförerna.

– För det första har jag inte koll på bilarna, säger Håkan Karlsson, och för det andra har chaufförerna oftast fullt upp och mer därtill.

Han ser inga större möjligheter till förändring

– Det skulle vara om friåkarna som bor här och kör taxi i Stockholm på helgerna skulle köra här i stället, säger han. För min del finns det inget utrymme.

Cecilia Burenby är inte heller överdrivet optimistisk.

– Vi har lyssnat på andra kommuner, och de är i samma situation, säger hon. Det är en kostnadsfråga. Men vi ska ta diskussionen.

Karta: Mjölby Taxi AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!