Förslaget till kommunen: Anlägg bryggor och bad

Marcus Bodin Öberg och hans familj bor i nya villaområdet Sörby. Intill rinner Svartån, men strandmiljön kunde utnyttjas bättre menar han.

I dag är det snårig slyskog vid stranden och inte särskilt attraktivt intill ån. Marcus Bodin Öberg har lagt fram flera idéer om förbättringar i ett Mjölbyförslag.

I dag är det snårig slyskog vid stranden och inte särskilt attraktivt intill ån. Marcus Bodin Öberg har lagt fram flera idéer om förbättringar i ett Mjölbyförslag.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2022-02-15 09:00
undefined
Marcus Bodin Öberg bor bara hundra meter från Svartås, men stranden skulle kunna utvecklas och utnyttjas bättre, menar han.

Marcus har skrivit ett så kallat Mjölbyförslag till kommunen med sina idéer om hur området intill ån skulle kunna utvecklas.

Det är bara hundra meter från familjens bostad ned till åstranden. Gatan slutar i en vändplats och mellan den och ån är det sly och gles lövskog. En stig längs kommunens staket leder de få meterna till strandkanten.

– Det är ett stort bostadsområde och det skulle kunna bli en fin miljö här, menar han.

undefined
Åstranden vid Sörbyledens ände skulle kunna utvecklas, föreslår mjölbybon Marcus Bodin Öberg.

"Anlägg bryggor och allmänning i slutet av Sörbyleden mot Svartån", föreslår han i sin skrivelse till kommunen. Där nämner han även vindskydd, grillplats och bad på platsen vid ån. 

– Kommunen har gjort väldigt fint längs Svartån inne i centrum. Men här utnyttjas inte miljön vid ån alls, menar Marcus som bott i Sörby i tre år.

Nu är Sörby färdigbyggt. Det finns förskola och lekplats. Naturen är omväxlande med bergknallar mellan husen. 

På platsen har tidigare föreslagits en bro till Västra Eldslösa, vilket dock avslagits i väntan på utredning om bästa placering av framtida cykelbroar i södra delen av stan.

undefined
Ett sittbänk att vila på är ett annat förslag. Det gäller uppe på backen vid gamla Skänningevägen.

En annan Mjölbybo vill ha en sittbänk att vila på vid cykelvägen från Skänninge. Där "skulle man kunna sätta sig och hämta andan och njuta av den fina utsikten mot väster" (varifrån man kan se Omberg), skriver förslagsställaren utan att nämna platsens inofficiella namn, Pissebacken. Det sägs att Mjölbybor förr tog en paus där på väg hem från Skänninge marken. 

Förslagen är ännu inte färdigbehandlade av ansvarig förvaltning. 

Karta: Skänningevägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!