Kommunen avråder från bad i sjön - kanske hela sommaren

Potentiellt giftiga alger blommar i Västra Hargsjön, därför avråder Mjölby kommun besökare från att bada i vattnet.

Algblomning har upptäckts vid Västra Hargssjön. Därför avråder kommunen sina invånare och besökare att bada vid platsen.

Algblomning har upptäckts vid Västra Hargssjön. Därför avråder kommunen sina invånare och besökare att bada vid platsen.

Foto: Mjölby kommun

Mjölby2020-06-30 15:52

Kommunen avråder badgäster från att hoppa i vattnet i Västra Hargssjön. Anledning är att det påträffats algblomning i vattnet, vilket kan vara skadligt.

– Vanligaste effekterna är magåkommor, feber, hudutslag och irritationer. Vid höga giftnivåer kan det förekomma organsvikt. Störst risk är det för barn och djur som oftare sväljer vattnet och vars mindre kroppar inte tål gifterna på samma sätt, säger Stefan Gustavsson, produktionsamordnare på Mjölby kommun.

Algerna gillar varmt väder och samlas oftare i grunda, stilla sjöar. Kommunen har inte fastställt att det rör sig om giftiga alger i Hargssjön, då giftiga alger på några få dagar kan "ta över" en algblomning vilket gör tester mindre värda. Kommunen utgår istället efter försiktighetsprincipen och har satt upp varningsskyltar - kanske resten av sommaren.

– Ser man till tidigare år kan det röra sig om avrådan resten av säsongen. Även om algblomningen försvinner kan gifterna finnas kvar i vattnet i veckor efteråt, säger Gustavsson.

Hur kan man se om det är algblomning?

– Man kan hålla ner en träskiva i vattnet och ser man partiklar, eller "korn", är det inte bra. Titta även efter avlagringar på strandkanten, ligger det grön gegga på stranden tyder det på algblomning.

I Boxholm och Ödeshög har kommunerna däremot inga problem med algblomning.

– Testerna har varit godkända utan anmärkning. Jag tror faktiskt nästan aldrig vi haft algblomning här, säger Angelica Nyqvist, miljöinspektör på Ödeshögs kommun.

Karta: Hargsjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!