Fler kan få miljörum – flerfack först om tre år

Sophämtningen står inför stora förändringar. I januari tar kommunerna över ansvaret för insamling av förpackningar. Men största förändringen dröjer till 2027 i kommunen.

För hyresgästerna blir det inga märkbara förändringar från 1 januari nästa år. Däremot påverkas större fastighetsägare som idag har egna entreprenörer som hämtar avfall från miljörum i områdena.

För hyresgästerna blir det inga märkbara förändringar från 1 januari nästa år. Däremot påverkas större fastighetsägare som idag har egna entreprenörer som hämtar avfall från miljörum i områdena.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2023-10-17 17:00
undefined
Kevin Nilsson Persson jobbar på Mantorp Transport och hämtar återvinningsförpackningar åt Stena Recycling.

Ändringarna från den 1 januari 2024 berör mestadels större fastighetsägare med flerbostadshus som redan har egen insamling.

– Värdar som idag har egna avtal med entreprenör om hämtning av förpackningsavfall kan troligen fortsätta med sin entreprenör. Skillnaden är att entreprenören ska auktoriseras av kommunen enligt en speciell taxa, säger Maritha Hörsing, avfalls- och VA-chef i Mjölby.

Fastighetsägarna kan få ersättning för detta. Kommunen får i sin tur ersättning från staten. I grunden kommer pengarna från producentansvaret, pengar som vi konsumenter betalar för varans förpackning när vi köper den.

undefined
Vatten från Vättern kan bli möjligt. Men det kan dröja mellan fem och tio år innan det är verklighet enligt Mjölbys VA-chef Maritha Hörsing.

Hela avsikten med förändringen är att öka graden av cirkularitet när det gäller förpackningar.

– Idag har cirka 70 av landets kommuner ett infört fastighetsnära insamling med flerfackssystem vid sophämtning, och man har märkt där att återvinningsgraden ökar, säger Maritha Hörsing.

Vid årsskiftet tar kommunerna över ansvaret både för hämtning hos flerfamiljshus och vid återvinningsstationer. I dag är det FTI som sköter återvinningsstationerna. Återvinningsrum i fastigheter är en frivillig åtgärd. Nästa år kommer FTI att avvecklas och ett nytt bolag har bildats, Näringslivets Producentansvar.

– Vi vill naturligtvis att alla som bor i flerfamiljshus så snart som möjligt ska kunna sortera sitt förpackningsavfall i fastighetens miljörum, säger Maritha Hörsing.

Störst fastighetsägare i Mjölby är det kommunala Bostadsbolaget.

undefined
Anders Loinder, fastighetschef på Bostadsbolaget i Mjölby.

– För våra hyresgästerna blir det inte stora förändringar. Vi ska titta på att bygga fler återvinningsrum i områden som inte har det idag, säger bolagets fastighetschef Anders Loinder. 

På Östra Lundby och Tunet, där det finns återvinningsstationer i närheten, kommer det troligen att inrättas egna återvinningsrum, säger han.

– Vi har en kostnad i dag på runt 800 000 där vi anlitar Stena. Vi räknar med att få kostnadstäckning för det, vilket är positivt, säger Anders Loinder.

För mindre fastigheter med få lägenheter har kommunen sagt att hämtning kan ske i flerfackskärl.

undefined
För hyresgästerna blir det inga märkbara förändringar från 1 januari nästa år. Däremot påverkas större fastighetsägare som idag har egna entreprenörer som hämtar avfall från miljörum i områdena.

Bland mindre fastighetsägare finns det en viss osäkerhet över hur detta kommer att fungera. Medan större värdar ofta har miljörum och avtal om hämtning, så är det en eller flera vanliga soptunnor som gäller idag i mindre flerbostadshus. Många boende hänvisas med sitt förpackningsavfall till återvinningsstationer.

– Vi undersöker möjligheten att ha miljörum med hämtning på fler ställen. I dag har vi bara ett sådant i Mjölby, säger Edvin Egir på Egirs fastigheter.

Elias Ketuly som har mindre hyresfastigheter i bland annat Skänninge tror att det kan bli en utmaning att lära hyresgäster att använda flerfackssystem.

undefined
För flerfackssystem krävs nya sopkärl och nya sopbilar.

Maritha Hörsing menar att kommunen själv inte vetat exakt hur det hela ska lösas, förrän nu när beslut tagits om en maxtaxa, och att det blir flerfackssystem även i Mjölby. 

– Vi har haft kontakt med större fastighetsägare och hämtat in information om hur de löser hanteringen idag, säger hon.

Tror du att Mjölbyborna är redo för flerfackssystem?

– Ja, det tror jag absolut. Det blir enklare, och vi får en effektivare återvinning, menar hon.

Nästa steg kommer senast om tre år, den 1 januari 2027, då kommunerna även ska hämta returförpackningar vid enbostadshus. Då blir det ett fyrfackssystem, två tunnor med fyra fack i varje: metall, plast, pappersförpackningar, returpapper, färgat och ofärgat glas, matavfall och brännbart (restavfall). Summa åtta fack.

undefined
Befolkningens förmåga att hantera återvinning och sortering av avfall har inte alltid varit på topp.

Mjölbybor som idag fraktar sina tomma förpackningar till en återvinningsstation kommer att kunna fortsätta med det, tror Maritha Hörsing.

– Större kartonger får inte plats i tunnorna. Det kommer att behövas stationer, säger hon.

Tanken är att kommunal personal via enheten Arbete och integration ska sköta kommunens cirka 15 återvinningsstationer.

Martina Hörsing menar att branschen ser stora utmaningar med att hinna med omställningen till 2027.

undefined
I bland annat Motala har flerfackskärl redan införts.

– Det är 200 kommuner som ska skaffa nya sopbilar och nya kärl till alla hushåll, säger hon.

Det har i direktiven inte nämnts några sanktioner för dem som inte klarar det i utsatt tid. 

I veckan beslutade kommunstyrelsen om vilken taxa som ska gälla för auktoriserade entreprenör som hämtar returavfall. Taxan anger taket för hur mycket en entreprenör kan ta betalt för tjänsten. Taxan ska även godkännas av fullmäktige.  

Anders Loinder, fastighetschef på Bostadsbolaget i Mjölby.
Anders Loinder, fastighetschef på Bostadsbolaget i Mjölby.
Stegvis förändring

Sedan tidigare ansvarar kommunerna för tidningsinsamling.

1 januari 2024 tar kommunerna över ansvaret för insamling av returförpackningar och papper, plus skötsel och drift av återvinningsstationer.

Från 2026 ska kommunen även ansvara för förpackningsavfall i offentlig miljö, gator och parker.

2027 ska senast fastighetsnära insamling ske av papper, glas, plast och metall i tunnor med flerfackssystem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!