Han siktar på någon seger i år också och allra helst vill han vinna guldmedalj i klassen "Glassmästarens favorit". Vinnaren där får åka till glass-VM i Rimini och representera Sverige.

Men han avslöjar inte vad han satsar på för egen favoritsmak.

– Nej, det får man inte säga. Det är en specialglass som jag har skapat helt själv.

Artikelbild

| En solig sommarkväll i Hästholmen. Glasskaféet öppnar för säsongen 28 april.

Förra året tog han silver i den klassen med en jordnötsglass.

Han tog dessutom brons med sin vaniljglass. Han är ganska stolt över resultaten.

– Ja, särskilt med tanke på att de andra deltagarna är utbildade konditorer. Jag är en helt självlärd bonde.

När han och hustrun Karolina tog över fiket i Hästholmen bestämde han sig för att börja göra glassen själv.

Artikelbild

Förra årets resultat. Håkan Johansson tog hem tre topplaceringar i glass-SM.

– Vi har investerat miljoner i maskinerna och byggt om kaféet, och nu har vi 120 sorters glass. Ja, inte på en gång men under säsongen.

Då har han sju anställda i kaféet, plus fru och tre barn. Förra året blev det rena folkvandringen till kaféet efter SM-tävlingen, och alla ville köpa chokladglassen som vunnit sin klass.

– Den tog verkligen slut hela tiden. För affärerna är det en jättebra idé att tävla. För nerverna är det jobbigt.

I årets glassmästerskap är kategorierna Fior di Latte Stracciatella, mjölkglass med choklad i; Caramel, en söt glass med valfri topping; drinksorbet, med eller utan alkohol och så den där favoritglassen som också kan vara en sorbet.

Hur blir man bra på att göra glass?

– Man måste öva och öva, och lyssna på andra. Och våga göra sina egna val.