På lördagen bjöd Rimforsa Nerders in till en speldag. Men glöm Alfapet, Plump och Yatzy. Det här gänget har ett spelintresse på en annan nivå.

– Vi ska spela Warhammer 40.000, säger Johan Henriksson som är ordförande och grundare av spelklubben.

Han söker regelbundet bidrag för att hålla Rimforsa Nerders igång.

Artikelbild

| Ordförande. "Alla är välkomna, gammal som ung", säger Johan Henriksson.

– För fikat och lokal står Kinda kommun och Sverok som är svenska spelförbundet för figur-, bräd- och cosplay och sådant. Studiefrämjandet har vi också kontakt med, säger han.

Men figurerna till Warhammer 40.000 betalar spelarna själva.

– Det är inte en jättebilligt, men alla hobbys kostar ju lite, säger han och visar upp en kanon i miniatyr som kostat 600 kronor.

– Man köper inte gubbarna färdigt hopsatta utan de kommer i förpackningar, helt gråfärgade. Så får man limma ihop dem och måla och fila dem. Det är ett hantverk kan man säga, säger Johan Henriksson.

Artikelbild

| Figurspel. "Det här är var en kakburk till exempel men det är en silo nu", säger Emil Thuresson som har figurspel som stor hobby,

Emil Thuresson visar upp en hel armé av figurer samt landskap och hinder.

– Allt det här har jag gjort för hand. Att göra vissa figurer tar två - tre timmar. Det här är det jag gjort under året. Det här är var en kakburk till exempel men det är en silo nu, säger han.

Artikelbild

| "Nörda". Varje figur sätts ihop del för del och målas för hand. Det gröna är en egenkomponerad blandning.

Strax före 13.00 höll Johan Henriksson en genomgång av vissa regler – sedan började spelet.

Är ni i Rimforsa Nerders dåliga förlorare?
Artikelbild

| "Man köper inte gubbarna färdigt hopsatte utan de kommer i förpackningar, helt gråfärgade. Så får man limma ihop dem och måla dem själv", säger Johan Henriksson.

– Haha, nja. Men vi har väldigt dåliga vinnare. Det är ingen fara, men det blir lite tävlingsinstinkt. Men det ska vara på en vänlig nivå och försöker komma åt en trevlig spelkultur med fair play, säger Johan Henriksson.

Hur spelar man Warhammer 40.000?
Artikelbild

– Vi har en spelplan på sex gånger fyra fot. Jag vet inte, kan det vara 140 gånger 180 centimeter? Och så finns det en regelbok som dikterar uppdrag som man kan spela. Den är tjockare än bibeln, nej, jag skojar. Varje uppdrag säger att man får använda placera ut terrängen. Det kan vara att man ska fly från planen.

Den som förstod Johan Henrikssons spelförklaring är nog redo att gå med i Rimforsa Nerders. Vi andra – vi får nog fortsätta med Alfapet...