Vid 11.30-tiden larmades räddningstjänst, polis och ambulans till ett flerbostadshus på Hovsvägen i Vadstena. Enligt räddningstjänsten hade en explosion inträffat i ett handfat när ett explosivt ämne reagerat på vatten i handfatet.

En man är förd till sjukhus, enligt räddningstjänsten med sprängskador på händerna. Polisen uppger att mannen, som är i 60-årsåldern, har fått omfattande skador på bägge händerna. Enligt en bulletin från sjukhuset är mannen allvarligt skadad och har opererats akut. Hans tillstånd uppges vara stabilt.

Enligt polisen ska någon form av kemisk reaktion vara orsak till olyckan, som ska ha skett i samband med städning. Vad för ämne som exploderat är inte känt.

Bostaden är avspärrad för ytterligare undersökning. Bombgruppen från Stockholm kallades ner under eftermiddagen för att undersöka om det fanns en fortsatt risk för explosion.

Enligt uppgift från polisen senare på måndagskvällen hittade bombgruppen farliga kemikalier och rester av ett ämne som är extremt farligt när det blandas. Varken det ämnet eller de andra kemikalierna är olagliga. Den person som skadades vid explosionen ska inte själv ha fört in något av detta i bostaden.

Polisen uppger att bombgruppen tagit hand om de farliga ämnena. Inga rester av ämnena finns kvar i bostaden och närboende behöver inte oroa sig.