Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, summerar 2017 som att det blev ett rekordår för både personbilar och lastbilar. Ökningen består i, när det gäller personbilar, med 1,9 procent och uppgick till 379 255 bilar, vilket konstateras vara den högsta nivån någonsin. Bertil Moldén säger vidare att registreringen för både lätta och tunga lastbilar ökade och även de nådde rekordnivåer.

Per Carlsson-Melin på Wahlstedts Bil AB i Motala bekräftar bilden:

– Det är nog tredje året i rad som vi ökar, säger han och fortsätter:

Artikelbild

| Storsäljare. Volvo V90.

– När det gäller det mesta vi säljer av så är det jämnt skägg mellan diesel och bensin med en liten övervikt för bensin. Vi får naturligtvis mycket frågor om dieseldebatten, men det goda med det är att man då, som bilägare, måste läsa på och ta reda på hur det verkligen förhåller sig.

Hur ser ni nu framåt på 2018?

– En liten nedgång men fortfarande en stabil marknad. Här i Motala med omnejd så har vi inte en så trendkänslig marknad utan den är mer jämn.

På Skobes Bil uttrycker sig försäljningschef Jens Bergengren på liknande sätt:

Artikelbild

| Skobes. "Det har varit ett väldigt bra år för alla våra märken", säger Jens Bergengren på Skobes Bil i Motala.

– Ja, det har varit ett väldigt bra år för alla våra märken. Föregående år var också bra och det har varit liknande under 2017. Vi har inte märkt någon minskning angående försäljningen av dieselbilar men det har varit många frågor runt det. Så fortfarande har dieselbilarna ett övertag, försäljningsmässigt.

Hur kommer det att bli under 2018?

Artikelbild

| Toyota. Askling Bil AB.

– Det kommer nog att bli ett bra år. Ett bra tryck under närmaste halvåret på grund av de ändrade reglerna runt fordonsskatten.

Bertil Moldén på Bil Sweden förutser en ryckigare marknad med anledning av en i många fall kraftigt höjd fordonsskatt för nyregistreringar under de tre första åren, från den 1 juli 2018 av personbilar och lätta lastbilar/bussar.

Artikelbild

| "Det som hänt är att privatleasingen har ökat under en femårsperiod", säger Per Carlson-Melin, Wahlstedts Bil AB.

Försäljningschef Åke Svensson, Askling Bil i Motala:

– Det har varit ett fantastiskt år, ett riktigt, riktigt bra år. Det är våra hybridbilar vi säljer allra mest av. De har varit med ett tag så man ser att de fungerar. 2018 kommer sedan att bli ett spännande år på grund av de nya skattereglerna. Vi vet inte riktigt hur det kommer att bli men jag är inte orolig.

– Vi ligger nog på stadiga siffror som vi allttid gjort, säger Janne Westberg på Vadstena Bil. Han fortsätter:

– Det har varit ett bra år men inget exceptionellt. Det säljs mer bensinbilar, de har tagit över försäljningen men ändå ingen drastisk minskning på dieselsidan.