Avgiftshöjningen väckte reaktioner – HSB svarar

De boende har inte ens hunnit flytta in i den nya bostadsrättsföreningen HSB Cyklisten innan avgiften höjdes. Från 4 675 kronor till 6 954 kronor. HSB förklarar hur det kunde bli så.

Anders Stjärnberg, VD HSB Östergötland, förklarar bakgrunden till att månadsavgiften för de kommande boende i Brf Cyklisten höjts kraftigt.

Anders Stjärnberg, VD HSB Östergötland, förklarar bakgrunden till att månadsavgiften för de kommande boende i Brf Cyklisten höjts kraftigt.

Foto: Thomas Augustsson/Åke Alvin

Motala2023-01-08 18:00

De första köparna flyttar in i februari 2023 och i juni är tanken att hela projektet ska vara klart. Att det går mot avslut innebär att HSB Östergötland har gjort klart föreningens ekonomiska plan. Då visade det sig att de räntor som de använt när de 2021 gjorde en kostnadskalkyl för bygget är betydligt högre. Det innebär att även avgifterna har höjts. Det är kopplat till Ukrainakriget och de efterföljande kraftigt höjda styrräntorna.

– När vi gjorde den här kalkylen låg räntorna på runt en procent. Vi tog höjd för höjda räntor och tänkte att de kunde gå upp till 2 procent. För att vara säkra räknade vi i kalkylen med en räntenivå på 2,65 procent, säger vd Anders Stjärnberg och fortsätter:

– Men nu i den ekonomiska planen behöver vi hamna på 4,5 procent.

Inget är dock helt klart kring ekonomin. Det är först när de boende tecknar upplåtelseavtal som kostnaderna helt fastläggs. För att lånen ska kunna bindas behöver kalkylen göras om till en ekonomisk plan för föreningen och det är då som räntorna slås fast.

– Nu när vi börjar närma oss att bostäderna är klara gör man om det här jobbet till en ekonomisk plan. Det är i den man fastställer vad man tror lånen kommer bindas på när projektet är klart, säger marknadschef Inger Kannerstål.

Det är någon månad kvar till inflytt, innebär det att avgifterna kan höjas igen?

– Avgiften i sig är satt i ekonomisk plan. Det kan mycket väl vara så att om räntan sjunker att man även sänker avgiften. Men det är helt upp till den tillträdande styrelsen i föreningen att avgöra, säger Stjärnberg.

Det här innebär ändrade förutsättningar för köparen, har man då rätt att häva avtalet?

– Ja, man har alltid rätt att häva avtalet. I det här skedet är det dock inte säkert att man får tillbaka några pengar eller hur konsekvensen blir. Man kan häva av olika anledningar och det finns ett antal punkter i förhandsavtalet där det står att om en viss sak händer kan man ha rätt att häva utan att man blir skyldig några pengar, säger Kannerstål.

Anders Stjärnberg lyfter att man i dag inte kan säga om en sådan här avgiftshöjning är en sådan anledning eftersom det inte prövats rättsligt.

– Just nu finns det några fall som drivs. Vi ser det som jättepositivt att den här saken prövas rättsligt så att det blir klarlagt vad som gäller, säger han.

Karta: Bråstorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!