Nu vill kommunen höja säkerheten på socialkontoret

Efter de anlagda bränderna på socialkontoret reagerar säkerhetsansvariga i kommunen. Övervakningskameror är nu på gång.

Biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti reagerar på branden på socialkontoret.

Biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti reagerar på branden på socialkontoret.

Foto: MVT arkiv, Agnes Ganestål

Motala2021-12-09 18:00

Biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti har kommunens säkerhetsfrågor på sitt bord. Han reagerar skarp på onsdageftermiddagens händelse då en person anlade flera bränder inne på socialkontoret.

– Man blir bestört. Samtidigt vill jag lyfta vilket bra agerande som varit från personalen, säger han.

Jimmy Szigeti menar att det var en snabb och korrekt hantering från personalens sida som snabbt larmat. Även kommunens säkerhetsavdelning kopplades snabbt in i händelsen.

Han berättar vidare att kommunen redan har en ansökan inlämnad till länsstyrelsen om kameraövervakning i socialkontorets reception. Den ansökan lämnades in efter en incident som varit i lokalerna tidigare.

– Vi vill ha övervakningskameror för att trygga säkerheten för vår personal. Det är viktigt för oss att vår personal är trygg och arbetar i en säker miljö, säger Jimmy Szigeti och berättar att man också arbetat aktivt med att utbilda all personalen om hot och våld.

Han menar att miljön i samhället förändrats på ett sådant sätt att kommunen måste tänka mer på att höja säkerheten för både sin personal och för medborgarna som man ska hjälpa.

– Vi ser en helt annan samhällsbild i dag, klimatet har förändrats. Jag tycker att vi därför måste tänka mer förebyggande, säger han.

Vad gäller socialkontoret planerar man därför också att införa ett mer omfattande inpasseringsystem. Tanken där är att besökare får anmäla sig via någon form av porttelefon och sedan slussas in genom flera dörrar.

– Vi måste ta det här på största allvar, säger Jimmy Szigeti och fortsätter:

– Vi behöver ha ett system där vi säkerställer vilka som vi har i våra lokaler.

Tror du att de här åtgärderna hade kunnat stoppa onsdagens bränder?

– Det är svårt att säga. Den här personen fanns redan inne i lokalerna. Men vi måste göra vad vi kan för att begränsa att sådana här händelser sker, säger han.

Som en följd av onsdagens händelser kommer socialkontorets informationsdisk nu att flyttas över till kommunhusets reception istället. Det skulle enligt Jimmy Szigeti ändå ske i samband med att man skulle bygga om socialkontoret för att tillskapa det nya inpasseringssystemet.

– Nu jobbar man med att komma på plats i kommunhuset reception. Från och med måndag kommer personal från socialkontoret därför att finnas på plats där, säger han.      

Anlagd brand på socialkontoret i Motala.
Anlagd brand på socialkontoret i Motala.
Karta: Motala kommun Socialkontoret
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!