"Motala skulle kunna vara en stad för oss"

Frågan "Vad saknar du i centrum?" fick många svar. Olika butiker toppar önskelistan och här kommer deras svar om eventuell etablering i Motala.

Mat, böcker och mer finns bland Motalabornas önskemål för citykärnan. Bernd Schmitz och Jan Nyberg, bland andra, svarar om eventuell etablering.

Mat, böcker och mer finns bland Motalabornas önskemål för citykärnan. Bernd Schmitz och Jan Nyberg, bland andra, svarar om eventuell etablering.

Foto: Eira Desax / Privat / Pressbild / Håkan Öberg

Motala2024-04-10 12:30

Livsmedelsbutik, HM inklusive HM herr och HM Home samt bokhandel. Detta tätt följt av butiken Normal. Det är topplistan efter att Motalaborna, via mvt.se, svarat på vår enkät om vad de önskade i centrumkärnan.

Bernd Schmitz, pressansvarig på Coop butiker och stormarknader, förklarar att inför en etablering ser de på flera parametrar. Befolkningsunderlag, beteenden, behovet av bil med mera. När det gäller citybutiker ser det annorlunda ut än butiker i ett ytterområde, främst när det gäller flödet av kunder som bland annat styrs av andra butiker och boendemöjligheter.

undefined
Bernd Schmitz, presskontakt på Coop butiker och stormarknader, säger att Motala har två Coopbutiker sedan tidigare.
undefined
Livsmedelsbutik toppar Motalabornas önskelista på centrumbutiker.

– Vi har många citybutiker på platser där vi har ett flöde som är relativt högt. I Motala har vi två butiker och en i Vadstena, så just nu har vi inget nytt för just Motala, säger han dock.

Från Ica säger etableringschef Magnus Björklund:

– Motala är en intressant och viktig marknad för ICA. Vi tittar alltid på nya lägen och möjligheter för att utveckla våra butiker men vi har inga konkreta planer i dagsläget.

Från Hemköp svarar Jenny Pedersén, presskommunikatör, att de inte har möjlighet att svara hur de tänker kring etableringar.

Från tvåan på önskelistan svarar Louise Ödeen, HM:s presskommunikatör.

– Vi uppskattar verkligen att Motalaborna uppskattar vårt sortiment och våra erbjudanden. I nuläget har vi inga planer på att öppna en butik i Motala, säger hon.

undefined
Bokhandel står också högt på listan.

Därefter kom önskemålet om en bokhandel.

– Det är jätteroligt att det finns ett så stort intresse för den fysiska bokhandeln. Vi märker det i våra butiker också, 2023 var ett mycket bra år för Akademibokhandeln. Det personliga mötet och den fysiska boken är uppskattade i en tid när så mycket sker digitalt, säger Maria Backlund, marknadschef.

Men blir det någon ny butik i Motala?

– Det finns inga planer på att öppna nya butiker i nuläget, säger hon.

undefined
Jan Nyberg, Sverigechef på Normal, ser positivt på att just deras butik är efterfrågad.

Nummer fyra på listan är en butik som verkar växa som svampar ur marken. Jan Nyberg, Sverigechef på Normal, berättar att de under de senaste sju månaderna öppnat 30 nya butiker och har 14 till på gång innan augusti varav en ligger i grannkommunen Mjölby.

– Kul att Motalaborna gärna vill har en Normal. Vi tittar på alla städer som vi ännu inte har någon butik i. Motala skulle kunna vara en stad för oss men vi har inget konkret att berätta om i dagsläget, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!