Vad vill partierna göra konkret för landsbygden?

Partierna krävdes på svar om konkreta åtgärder för landsbygden. Så lyder svaren:

Rebecca Roxvret (V), Elias Georges (S), Mats Johannesson (MP), Mark Henriksson (M), Erik Forslund (KD), Maria Persdotter (C), Markus Lejonkvist (SD) och Johan Nopp (L).

Rebecca Roxvret (V), Elias Georges (S), Mats Johannesson (MP), Mark Henriksson (M), Erik Forslund (KD), Maria Persdotter (C), Markus Lejonkvist (SD) och Johan Nopp (L).

Foto: Lillian Andersson, Victor Berlin, Henrik Gedda, Lina Gillman, Lina Handberg, MVT arkiv, Lars Johansson/Mostphotos

Motala2022-05-27 18:00

Valet 2022

Vänsterpartiet:

– Se till att vi man kan få känna sig trygga att kunna bo kvar och att fler ska kunna flytta ut. Då behöver man veta att den kommunala verksamheten finns kvar på orten, säger Rebecca Roxvret.

Miljöpartiet:

– Äga kor är ett bra projekt. Det är både ett måltidsprojekt och ett bildningsprojekt. Då kommunen köper några kor som får helpension hos en lantbrukare. Sedan får skolorna besöka dem, följa hur de går för dem och sedan kan köttet serveras i matsalen, säger Mats Johannesson.

Liberalerna:

– Det är väldigt svårt eftersom det är flera landsbygder med olika behov, säger Johan Nopp.

Socialdemokraterna:

– Vi ska värna våra kommunala skolor. Oavsett om de är i stad eller på landsbygden. Vi ska försöka ta fram fler detaljplaner för att kunna skapa förutsättningar för att bygga bostäder och för verksamheter. En annan viktig del är hur vi kan jobba med klimatarbetet. Det kan skapa solcellsparker för att få billigare och grönare el. Laddstolpar är också en viktig del, säger Elias Georges.

Moderaterna:

– I den översiktsplan som kommunen tagit fram pekas geografiska områden ut som skulle kunna utvecklas. Vi jobbar också med vårt bostadsförsörjningsprogram och utifrån det vill vi arbeta för att underlätta för människor att bo på landsbygden och företag att verka där. Även Tillväxt Motala ingår i det arbetet, säger Mark Henriksson.


Kristdemokraterna:

– Vi vill höja bygderådspengen. Vi stödjer landsbygdsutveckling vid sjönära lägen. Vi vill arbeta för bättre belysning på vissa orter. Vi vill verka för ett tågstopp i Godegård. Vi vill fortsätta stödja satsningen vi gör med bredbandsutvecklingen. Vi vill se över möjligheterna till att få loss fler småhustomter även på de små orterna, säger Erik Forslund. 

Centerpartiet:

– Det handlar om att ligga på så att bredbandsutbyggnaden inte stannar av. Vi jobbar jättehårt för ett tågstopp i Godegård, men även andra pendlingsmöjligheter. Vi måste värna den goda jordbruksmarken, inte bygga på den. Vi är långt ifrån självförsörjande på mat i Sverige, då kan vi inte bygga på den mark vi har. Det måste fungera att leva och verka på landsbygden, oavsett var man har sin försörjning, säger Maria Persdotter.

Sverigedemokraterna:

– Om vi vinner valet kommer vi att öppna ett medborgarkontor i Borensberg som kommer ha anknytning till kommunhuset, som kommer att underlätta kommunikationen för folk som bor åt det hållet, Fornåsa, Tjällmo, säger Markus Lejonqvist.

Arkivbild.
Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!