Framgångsrik metod mot snö används igen

Sopsaltning av gång- och cykelvägar i Motala har varit uppskattat av många. Nu är det bestämt att satsningen fortsätter.

Sopsaltning ska komplettera snöröjningen även nä'ta vinter.

Sopsaltning ska komplettera snöröjningen även nä'ta vinter.

Foto: Anders Törnström

Motala2018-06-23 10:00

Vintern kan kännas avlägsen, men redan nu har tekniska nämnden beslutat att man också kommande år ska sopsalta prioriterade gång- och cykelvägar i staden. Sopsaltning innebär att gång- och cykelbanor har sopats rena från snö, och sedan sprids en saltlake över vägen för att förhindra att det fryser på. Resultatet blir ett väglag som i princip är jämförbart med sommarväglag, även på vintern.

– Vi har fått oerhört positiv respons från Motalaborna, och det är tydligt att detta har underlättat för många att cykla även på vintern, säger Agneta Niklasson, tekniska nämndens ordförande.

Under två vintrar har man kunnat testa metoden i olika väder och lärt sig av erfarenheterna. Som när det tidigare i år kom stora mängder snöfall. Då räckte sopsaltningen inte riktigt räckt till, man fick istället börjat med att ploga av cykelbanorna före sopsaltningen.

– Förutom att Motalaborna kunnat cykla även på vintern, så har det underlättat för gående. Då tänker jag bland annat på äldre som har kunnat gå ut utan att vara rädda för halka, säger Agneta Niklasson.

Hittills har man använt metoden på vissa prioriterade gång- och cykelbanor, men enligt Agneta Niklasson kan det bli tal en utökning framöver i samband med att en ny upphandling av snöröjning ska ske inför säsongen 2020-2021.

– Det kommer många önskemål om att sopsalta fler stråk, och vi kommer att titta på det. Om vi ska utöka krävs det dock investeringar i nya maskiner, säger Agneta Niklasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om