Kommunen beviljar bygglov – nu fortskrider planerna

Arbetet för att anlägga en konstgräsplan vid Borens IP fortsätter. Kommunen har nu beviljat bygglov för ljus, vallar och en mur.

Arkivbild Borens IP. Tanken är att det ska bli vallar i den södra änden av fotbollsplanen.

Arkivbild Borens IP. Tanken är att det ska bli vallar i den södra änden av fotbollsplanen.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2022-12-20 07:00

Men än kan man inte sätta spaden i backen. Det kommer dröja åtminstone ett par månader till innan arbetet eventuellt kan starta.

–Först väntar vi på överklagandeperioden som är på fyra veckor därefter kan vi skriva ett kontrakt med en entreprenör. Sedan kan vi börja projektera och påbörja bygget, säger kommunens projektledare Marcin Tabisz 

Om lovet inte överklagas, när kan ni komma igång då?

– Om det skulle vara så kan vi rent praktiskt och teoretiskt komma igång redan i vår, men sedan måste vi kolla med föreningen vad som fungerar med dem. 

Marcin Tabisz berättar att kommunen budgeterat runt 10,8 miljoner kronor för hela konstgräsprojektet. 

– Vi har inga kostnader på de specifika posterna. Vi har fått in anbud på helheten.

Konstgräsplanen har varit omdebatterad och närboende har tidigare uttryckt oro. Flera synpunkter har kommit in, i synnerhet gällande vallarna. Men bygglovshandläggare Jörgen Karlsson menar att man tagit hänsyn till de åsikter som kommit in.

– Man har bemött grannarna på i stort sett alla punkter. Muren är väldigt liten och den behövs för sin funktion så att inte granulatet hamnar i sjön Boren och den påverkar inte grannarna alls, säger han och fortsätter: 

– Sedan har vi vallen, som består av överskottsmassor från när man schaktar bort gräsmattan. Från början skulle den legat mycket närmare tomtgränsen men den flyttar vi ner till planen så den kommer inte påverka grannarna. 

Det har varit mörkt där nere och folk är vana med det. Har ni tagit hänsyn till de boendes trivsel?

– Nej, vi har bara tagit hänsyn till det som står i vår lagstiftning och utredningen visar att den belysning som kommer från planen kommer att motsvara ungefär en lyktstolpes belysningsintensitet vid tomtgränsen, säger Jörgen Karlsson.

Borens ordförande, Annica Lindén, tycker att det är bra att man nu är ett steg närmare en ny fotbollsplan. 

– Vi är glada att bygglovet är på plats med de här åtgärderna för vi vill ju göra en idrottsplats som stör våra grannar så lite som möjligt, säger hon.

Hon berättar att om arbetet startar i vår kan verksamheten delvis komma att påverkas. De har en dialog med kommunen och ser över andra alternativ.

– Kommunen har lyssnat in vad vi tänkt och tyckt. Jag tror att vi kommer hitta en lösning men skulle det knipa finns det fler fotbollsplaner i stan. Det kommer att lösa sig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!