Kommunens miljonsatsning på bostäder riskerar grusas

Kommunen köpte E-lux friluftsområde för 16 miljoner kronor. Men mycket lite talar för att de attraktiva villorna man önskat kan byggas.

Friluftsområdet köptes in för att bli attraktiva bostäder. Nu bedöms området som olämpligt för exploatering.

Friluftsområdet köptes in för att bli attraktiva bostäder. Nu bedöms området som olämpligt för exploatering.

Foto: Henrik Gedda

Motala2021-10-26 18:01

2014 gjorde kommunen en affär där man köpte E-lux friluftsområde i Bromma, alldeles vid Vätterns strand. Dåvarande kommunalrådet Camilla Egberth (S) motiverade 16-miljonersköpet så här:

– Det är viktigt för kommunen att ha rådigheten och att ha ett attraktivt område som vi kan erbjuda för bostäder.

Under många år har kommunen av och till arbetat med ett nytt detaljplaneprogram för Bromma, Kärsby och Djurkälla. Där ingår även E-luxområdet. Ett dokument finns nu färdigt och skulle godkännas av kommunstyrelsen, men då blev det politisk debatt. Men av det lite ovanligare slaget.

De styrande i Alliansen ville nämligen bordlägga frågan och utreda ytterligare. SD däremot föreslog att man skulle ta beslut direkt vid septembermötet, något som övriga oppositionen stämde in i.

– Vi tycker att det fanns flera oklarheter och otydligheter som behövde redas ut, säger kommunstyrelsens vice ordförande Kenneth Söderman (L).

Det Alliansen reagerat på är att friluftsområdet nu pekas ut som ett område som inte bör exploateras alls.

– I området finns höga naturvärden. Där finns också en dagvattenproblematik som kan innebära en översvämningsrisk. Det gör att marken är bäst lämnad som naturområde, säger planarkitekt Marie Nyström.

Den bedömningen får också stöd av länsstyrelsen som dessutom menar att allmänhetens tillgång till området skulle minska vid en exploatering. Vidare säger miljökonsekvensbeskrivningen som gjorts att en exploatering kan ge stora eller mycket stora miljökonsekvenser.

Efter omröstning i kommunstyrelsen kördes Alliansen över av oppositionen.

– Det här programmet har man arbetat med i många år, vi kände oss trygga med det materialet som tagits fram, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

Därmed finns det nu ett beslutat detaljplaneprogram som visserligen är vägledande men som tydligt pekar på att det som skulle blivit en plats för attraktiva bostäder nu istället blir enbart ett friluftsområde.

Hade man kunnat göra en detaljplan om bostäder även om detaljplaneprogrammet motsätter sig det?

– I teorin kan man ansöka om planbesked för att göra en detaljplan som motsätter sig ett planprogram. Men i det här enskilda fallet är frågan redan bedömd och beslutad i kommunstyrelsen och nämnden där exploatering bedöms som olämplig. Planprogrammet är vägledande och ska utgöra underlag så långt som möjligt, svarar Marie Nyström.

E-lux friluftsområde.
E-lux friluftsområde.
Karta: E-lux friluftsområde
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!