MP vill kunna dra nytta av ungas klimatengagemang

Fem kvinnor och fem män står på Miljöpartiets lista till fullmäktige inför hösten val. Toppar gör Elias Hallén och Catarina Engström.

Elias Hallén och Catarina Engström är nummer ett och två på Miljöpartiets lista inför hösten val till kommunfullmäktige.

Elias Hallén och Catarina Engström är nummer ett och två på Miljöpartiets lista inför hösten val till kommunfullmäktige.

Foto: Andreas Ekström / Privat

Motala2022-03-31 08:00

– Jämställdheten är en grund i vårt parti, den ska vi verka för och när vi gör vår listsättning så är det viktigt för oss, säger Elias Hallén om att de har varannan man och varannan kvinna på listan.

Han sitter idag i kommunstyrelsen och fullmäktige, bland annat, och är listetta inför valet. Strax efter står en kvinna med lång politisk erfarenhet, både kommunalt och regionalt.

– Jag vill jättegärna vara med i den kommunala politiken igen och gärna få en ordinarie plats i fullmäktige. Jag är verksam som politiker i regionen också, och kandiderar där med, men kommunpolitiken är intressant, säger Catarina Engström, nuvarande ledamot i bildningsnämnden bland annat.

Att hinna med både kommun och region ser hon som fullt möjligt.

– Jag är ju pensionär, säger hon med ett skratt.

Miljö och klimat toppar MP:s huvudfrågor.

– Det är en global fråga och Motala kan inte rädda klimatkrisen. Men vi ska göra det vi kan. Det är vi som driver de frågorna hårdas och ibland är det enbart vi som driver dem, säger Elias Hallén.

Catarina Engström tar även upp kulturen.

– Jag är politiker för att jag vill jobba med miljö och hälsa och det är två sidor av samma mynt. En stor del av människors hälsa är att ha tillgång till kultur, både att ta del av och medverka i, säger hon och nämner att hon gärna såg både en konsthall och en museiintendent i Motala kommun framöver.

Elias Hallén uttrycker att han tycker att kulturen ofta glöms bort eller bortprioriteras.

– Men kultur är något som skapar attraktion och som människor mår bra av och därför vill vi jobba för det, säger han.

Åter till listan och dess tio namn. Medelåldern bland kandidaterna är 60 år. Elias Hallén, 32 år och yngst, får frågan hur de ska kunna föryngra. Han sticker inte under stol med att klimat och miljöfrågor är stort i den unga generationen, med Fridays for future bland annat.

– Vi borde kunna dra nytta av det och det är en diskussion som finns i hela partiet. Det finns en enorm potential men unga människor har andra uttrycksformer och drar sig inte till politiken som man traditionellt har gjort. Där har vi mycket att jobba med, säger han.

Listan har totalt tio namn och de övriga åtta är Mats Johannesson, Danijela Acimovic, Olov Carlsson, Jenny Lindhe Johannesson, Tony Jacobsson, Anita Norrman, Kenneth Carlsson och Eva-Britt Kemmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!