Nu tar de över stationerna - dumpat avfall ett problem

Bengt Johansson vill se en större inhägnad, bemannad och lättillgänglig återvinningscentral i Motala. "Det tycker jag att Motalaborna är värda", säger han.

Bengt Johansson skulle vilja se en bemannad återvinningscentral i Bråstorp dit invånarna enkelt kan ta sig med sitt avfall.

Bengt Johansson skulle vilja se en bemannad återvinningscentral i Bråstorp dit invånarna enkelt kan ta sig med sitt avfall.

Foto: Rita Furbring

Motala2024-01-12 12:08

Överfyllda containrar är inget nytt, menar Johansson. Däremot reagerar han över människors lathet att bara ställa ifrån sig avfall på återvinningsstationerna.

Vad gäller överflödet av kartonger har han samtidigt en förståelse för att det blivit på det här sättet. Människors ändrade köpbeteenden via nätet, upplever han, genererar i fler förpackningar. När de inte får plats i hyresvärdarnas återvinningsrum hamnar mer skräp på stationerna.

Bengt Johansson har själv varit kontakt med Motala kommun angående problemet ute på stationerna och då fått svaret att man jobbar med tömningar efter ett schema.

 – Kanske ska man köra runt först och kolla, var finns behovet, innan man gör ett schema, funderar han.

undefined
Bengt Johansson bor nära återvinningsstationen på Industrigatan, som han upplever ofta är full.

Vid årsskiftet tog kommunerna över ansvaret från Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), för all förpackningsinsamling från villor, flerfamiljshus, och återvinningsstationer och återvinningscentraler.

Men det här ställer ännu högre krav på kommunen, menar Johansson.

– De måste vara på tårna när de fått ett lagligt ansvar.

Han funderar över hur arbetet kommer att se ut på längre sikt, med tanke på antalet ökade förpackningar och många gånger även okunskap om hur man ska sortera sitt avfall. Han har själv påträffat både dunkar med olja, vitvaror och bildelar på återvinningsstationer i Motala.

undefined
Det är långt ifrån bara förpackningar som kastas vid återvinningsstationerna i Motala.

Bengt Johansson tror att en mer central plats för avfallshantering skulle gynna Motalaborna. Inte minst för dem som inte har bil.

– Kommunen borde inrätta en inhägnad och bemannad återvinningscentral i Bråstorp. Det är inte ekonomiskt försvarbart att behöva åka till Tuddarp med två bromsskivor, säger Johansson.

Roger Ek, enhetschef på Avfallsenheten, ser inte fulla containrar som ett problem på återvinningsstationerna.

– Då får vi öka tömningsfrekvensen, säger han.

Däremot håller han med om att det finns en problematik med att mycket avfall som inte hör till förpackningsinsamlingen också slängs där.

– Det är ju ren dumpning eller nedskräpning. Det är inte rimligt att det ser ut som det gör i dag. Huvuddelen av det är material som inte ska vara på en station. Det är det som är problemet. Vi har anlitat städ som kommer 3-4 dagar i veckan och plockar, säger Ek.

undefined
"Det är inte rimligt att det ser ut som det gör i dag", säger Roger Ek, enhetschef på Avfallsenheten.

Han förklarar också att det finns en välkomstskylt på alla stationer där det finns en qr-kod som man kan gå in och rapportera direkt om det är nedskräpat.

Går det att komma tillrätta med problemet?

– Vi får jobba med information om det är otydligt. Nu har vi bara haft uppdraget i en vecka och har inte varit så inblandade i det. 

Roger Ek säger också att det krävs en dialog med fastighetsägare hur grovinsamlingen ser ut i olika bostadsområden och om man kan förbättra de tjänsterna. 

undefined
Bengt Johansson skulle vilja se en bemannad återvinningscentral i Bråstorp dit invånarna enkelt kan ta sig med sitt avfall.

Men att anlägga en återvinningscentral i Bråstorp, för att underlätta för invånare och därmed slippa köra till Tuddarp, tror inte Roger Ek på. Däremot säger han att kommunen kanske behöver se över hanteringen av grovavfall.

– Sedan kan jag tycka att om man kan köra till stationerna, då kan man köra till Tuddarp också.

Inför 2027 sker ytterligare en förändring. Då ska det finnas fastighetsnära insamling i alla hushåll. Enligt Roger Ek kommer då behovet av återvinningsstationer att ses över.

– Det borde rimligen minska, om alla har fastighetsnära insamling av förpackningar. 

Tillsvidare hänvisas invånare till de återvinningscentraler som finns i närområdet, Tuddarp, Borensberg och Vadstena.

När det är fullt i containern ställs skräp på marken.
När det är fullt i containern ställs skräp på marken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!