Så agerar Motala kommun efter nya coronarestriktionerna

Ett ökat nationellt smittläge innebär nya restriktioner. I Motala vidtas åtgärder, men än går kommunen inte upp i full krisberedskap.

Motala kommun följer noga utvecklingen vad gäller corona.

Motala kommun följer noga utvecklingen vad gäller corona.

Foto: Anders Törnström, Mostphotos

Motala2022-01-10 18:00

Under måndagen hade kommunens strategiska krisledninggrupp dubbla möten för att diskutera coronaläget. Under förmiddagen gjordes en avstämning med kommunens olika verksamheter.

– Förvaltningarna rapporterar om en högre sjukfrånvaro, men det är inget alarmerande. Det är framför allt socialnämndens områden som har haft högre korttidsfrånvaro. Men det är inte kopplat direkt till corona. Det går ju väldigt många influensor just nu, säger biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti.

Han konstaterar också att några förskolor haft ett ansträngt läge, men att det inte någonstans bedöms som alarmerande.

Efter regeringens besked om nya restriktioner höll krisledningen ytterligare ett möte. Uppmaningen efter det är att alla som kan ska arbeta hemifrån, men att det är närmaste chef som avgör i slutänden.

– Det handlar också om att undvika fysiska möten, säger Jimmy Szigeti.

Förra året när smittan ökade valde ni att stänga exempelvis biblioteket och öppna förskolan. Hur tänker ni nu?

– Vi har bestämt att ta in lägesbeskrivningar veckovis och följa utvecklingen, men vi vill också att besluten just nu tas ute i verksamheterna. Det blir respektive förvaltning som får göra avvägningarna, säger han.

Det innebär att kommunen i nuläget inte drar igång hela krisledningsstaben utan delegerar ansvaret till förvaltningarna.

Hur kommer det sig att ni väljer den lösningen nu?

– Vi tycker inte att utvecklingen är så alarmerande just nu utan att det mest handlar om förebyggande åtgärder. Vi vill kunna ta till krisledningen när den verkligen behövs. Det är ansträngande för vår personal ha den igång och vi tycker att vi efter två år fått rutiner i organisationen så att vi kan avvakta lite, säger Jimmy Szigeti.

Innebär det här att besluten och agerandet kan skilja sig åt mellan olika förvaltningar?

– Ja, men exempelvis vad gäller att arbeta hemifrån finns ju tydliga rekommendationer att ge möjlighet till det där det går. Det handlar ju exempelvis om att minska resandet med kollektivtrafik och vi har ju ett stort antal pendlare i vår organisation, säger han.

Hur ser ni på läget nu med tanke på exempelvis skolstarten?

– Vi följer hela tiden utvecklingen. Vi får se vart det tar vägen, säger Jimmy Szigeti.

På onsdag kommer kommunen också att göra en avstämning med regionen och länets övriga kommuner om smittläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!