Så många obebodda hus hittades i projekt

I ett projekt tillsammans med Coompanion och Hela Sverige ska leva ville Motala kommun hitta obebodda hus på landsbygden. Nu är det avslutat.

Kommunen hoppas nu på att de obebodda husen ska fyllas med liv. Detta ödehus ligger dock inte i Motala kommun.

Kommunen hoppas nu på att de obebodda husen ska fyllas med liv. Detta ödehus ligger dock inte i Motala kommun.

Foto: Dan Palmberg/Mostphotos

Motala2020-11-12 16:16

Projektet inleddes i april i år och Anders Bengtson, utvecklingsstrateg på Motala kommun, förklarar varför.

– Vi hade hört talas om att det hade genomförts i en del andra kommuner och då blev vi lite taggade att göra samma sak i Motala. Och vi hade sett ett antal tomma hus som vi förundrades över att ingen bodde i för de var i förhållandevis fint skick, säger Bengtson.

Han förklarar att kommunen valde att samarbeta med de lokala utvecklingsgrupperna, det vill säga byalagen i kommunen. De byalag som ville vara med inventerade obebodda hus.

– Och vi hade då via Lantmäteriet konstruerat en finurlig app som man kunde använda sig av. Den tog fram koordinater för var huset befann sig och så gick det med automatik in till Lantmäteriet. Och vi kunde då få reda dels på om någon var mantalsskriven i byggnaden och dels vem som var fastighetsägare, förklarar Anders Bengtson.

Projektet var för övrigt även en tävling mellan byalagen om vem som kunde hitta flest hus i sin bygd och Godegård vann.

Nu är projektet alltså avslutat.

– Vi hittade cirka 175 hus runtom på landsbygden, säger Anders Bengtson.

Husen är enligt honom "i skiftande form".

– En del var i prima skick och en del andra var tydliga renoveringsobjekt. Och en del var kanske till och med utom all räddning, men då tog vi med dem ändå för det kan hända att tomten eller omgivningen är attraktiv för någon, säger han.

Antalet hus var en överraskning för kommunen.

– Vi blev mäkta förvånade när alla dessa hus droppade in.

Kommunen har nu skrivit ett brev till alla berörda fastighetsägare där de får frågan om hur de ser på sin fastighet.

– Och vad de har för planer för den, naturligtvis i hopp om att de ska vilja agera och bidra till att vi kan få en folkökning även på landsbygden, säger Anders Bengtson.

Det handlar om att de ska hyra ut, sälja eller kanske själva renovera sitt hus till beboeligt skick, förklarar han.

Breven har precis skickats ut, man väntar nu på svar och de har fått några reaktioner. Man ska också eventuellt försöka ta ytterligare kontakter med fastighetsägare via lokala utvecklingsgrupper, uppger Anders Bengtson.

Enligt honom ligger några hittade hus redan ute till försäljning.

Han hoppas att projektet ska sätta igång en process så att flera vill göra något med sina hus men konstaterar att de inte kan råda över det som kommun.

– Vi kan bara vädja till dem att de vill hjälpa till att fylla de här husen för ett bebott hus mår ju mycket bättre än ett tomt hus.

Folk som vill bo på landsbygden eller vill ha en sommarstuga har hört av sig till kommunen. De gör en lista på de som hör av sig som kan användas ifall kommunen kan bidra till en matchning förklarar Anders Bengtson.

– Vi upplever att det finns ett stort intresse just nu för att flytta ut på landsbygden. Jag vet inte om det kan vara coronarelaterat, att man gärna vill flytta ut dit för att man känner sig säkrare där på något sätt, säger Bengtson.

Kommunen vill utvärdera vad den första omgången av projektet leder till innan de tar ställning till om byalagstävling med mera ska fortsätta säger uppger han.

Motalas förebild i projektet är Falkenberg där projektet enligt honom har genererat en inflyttning av över 100 personer på deras landsbygd.

– Kan vi komma upp i den siffran så blir vi jätteglada! Det här kan bidra till att trygga kommersiell och kommunal service på vissa orter, så det ligger i allas intressen.

"Vi blev mäkta förvånade när alla dessa hus droppade in", säger Anders Bengtson, utvecklingsstrateg på Motala kommun
"Vi blev mäkta förvånade när alla dessa hus droppade in", säger Anders Bengtson, utvecklingsstrateg på Motala kommun
Om projektet

Projekt Tomma hus har koppling till Resultatmål 7 i Motala kommun: Hela Motala ska leva. 

Motalabon ska kunna leva ett rikt liv oavsett var i kommunen man bor. 

Landsbygden är under utveckling och alla ska känna ett stöd från Motala kommun i den kommunala servicen.

Källa: motala.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!