Pandemin stängde två förskoleavdelningar i Motala

Två förskoleavdelningar har tillfälligt fått stänga och två hålls bara öppna för barn till föräldrar med samhällsviktiga funktioner. Den ökade smittspridningen slår hårt mot Motala kommuns verksamheter.

Liksom i januari förra året har verksamhetschef Yvonne Larsen nu låtit gå ut med en vädjan till föräldrar att, om möjligt, låta barnen stanna hemma.

Liksom i januari förra året har verksamhetschef Yvonne Larsen nu låtit gå ut med en vädjan till föräldrar att, om möjligt, låta barnen stanna hemma.

Foto: MVT/arkiv

Motala2022-01-20 20:01

Sjukfrånvaron och frånvaron för att karantänregler ska följas ledde under torsdagen till att kommunens krisledningsstab återinsattes. För att öppna upp informationsflödet mellan förvaltningarna och för att kunna ge generella direktiv.

– Personalläget är på sina håll väldigt hårt ansträngt och det får följdeffekter i flera led i organisationen. Även måltidsförsörjningen till förskolor och äldreomsorg påverkas när kökspersonal blir sjuk. Och äldreomsorgen tappar personal när anställda istället måste vara hemma och ta hand om sjuka barn, exemplifierar biträdande kommundirektören Jimmy Szigeti.

Med Folkhälsomyndighetens besked under torsdagseftermiddagen ser han dock lite ljusare på situationen. Trots brant stigande pandemisiffror kortas nu karantäntiden från sju till fem dagar. Det gäller även vistelsetiden hemma efter ett tillfrisknande, såvida den tidigare sjuke känt sig fullt frisk de sista två av de fem dagarna.

Några exakta siffror för sjuk- eller karantänfrånvaron inom förskoleverksamheten finns inte att tillgå just nu. Men på vissa enheter har det blivit uppenbart att något måste göras:

Vid förskolan Myran i Charlottenborg har under veckan läget varit så ansträngt att två av de fyra avdelningarna tillfälligt fått stänga. Och de övriga två hålls bara öppna för barn till vårdnadshavare med samhällsviktiga funktioner enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps kriterier.

– Myran har 17 medarbetare. I mitten på denna vecka var 11 frånvarande och under onsdagen var 4-5 ordinarie i tjänst, berättar verksamhetschef Yvonne Larsen.

Till föräldrarna vid Myran, vid ytterligare två andra förskolor i Charlottenborg samt vid två förskolor i Borensbergsområdet har samtidigt en särskild vädjan riktats om att, om möjligt, ha barnen hemma.

– Naturligtvis ett helt frivilligt åtagande i så fall, understryker Yvonne Larsen.

Vad kan Folkhälsomyndighetens nu kortare karantäntid/hemmavaro efter sjukdom innebära för personalläget?

– Det är för tidigt att säga, men min förhoppning är att det ger en positiv effekt.

Utöver åtgärderna inom förskolan fick Jimmy Szigeti inte till sig några andra verksamhetsförändringar under torsdagen. Några stängningar, som tidigare av bibliotek och simhall, tycks inte vara aktuella. Inte heller distansundervisning inom skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!