Skolan ordnade stor politikerdebatt

Carlsunds elever gav både applåder och ljudliga tillrop när kommunens toppolitiker debatterade. Enigheten var stor utom när sporthallar var ämnet.

Politikerdebatt arrangerad av Carlsund utbildningscentrum genom eleverna på hotell- och turismprogrammet.

Politikerdebatt arrangerad av Carlsund utbildningscentrum genom eleverna på hotell- och turismprogrammet.

Foto: Andreas Ekström

Motala2022-09-06 17:30

Över 300 elever var på plats, varav många är förstagångsväljare. Arrangörer var hotell- och turismprogrammet och moderatorer var Elina Henricsson, sistaårselev, tillsammans med lärare P-G Andersson.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) inledde med att gratulera eleverna som alla går yrkesprogram och kan gå rakt ut i jobb. Hon påminde också om att Sverige fick allmän rösträtt för 100 år sedan.

– Varje röst är lika mycket värd, det spelar ingen roll hur mycket pengar du har eller hur många böcker du läst. Jag tycker man ska sätta sig in i frågorna, med respekt och nyfikenhet. Använda både hjärnan och hjärtat när ni väljer. Och ta aldrig rösträtten för given utan ta den på allvar, sa hon.

Hur politikerna vill ta tillvara ungas driv och engagemang var första delen.

– Vi vill att entreprenörskap ska vara obligatoriskt på alla program, sa Erik Forslund (KD) och samtliga såg Carlsunds yrkesutbildningar och ett universitetscampus i Motala som viktigt.

I frågan om ett levande centrum var åsikterna om förtätning med bostäder något alla tryckte på, S och MP vill satsa på cykelvägar och KD ett stadsnära bad. V utlovade scen i stadsparken och möjlighet för ett skatepark.

– Centrum kommer se ut på ett helt annat sätt om tio år, vi måste lyssna på er, sa Mark Henriksson (M) och fick applåder.

Om Lalandia är det politiskt enigt, men frågan om sport- och ishallar fick det att tända till.

– Projektet vid riksväg 50 är ett gökbo, det kommer sluka så mycket pengar, sa Elias Georges (S) medan Sara Ankarberg (L) påtalade att det krävs ett långsiktigt tänk och att nya hallar har många fördelar som energieffektivitet med mera.

Forslund och Maria Persdotter (C) hamnade i en meningsutbyte om KD:s förslag om ett gummitält över befintlig plan var ekonomisk försvarbart där Forslund uppmanade Persdotter att "gå hem och läsa på". Med ljudliga reaktioner som följd från publiken.

– Kan Mark lova att projektet vid väg 50 på 295 miljoner kommer att räcka, undrade Marcus Lejonqvist (SD).

– Hur ska jag kunna lova det när det är marknaden som styr, sa Henriksson (M).

Sluttemat av psykisk ohälsa bland unga och politikerna återgick till enigheten. Alla vill se satsning på elevhälsan och fler vuxna i skolan.

– Vi politiker kan göra mycket men ni har ett stort ansvar, hur ni agerar mot varandra. Tänk hur ni själva vill bli bemötta, sa Sara Ankarberg (L).

Utbildningsminister Anna Ekström var på Motalabesök och gav ungdomarna uppmaningen att ta valmöjligheten på allvar.
Utbildningsminister Anna Ekström var på Motalabesök och gav ungdomarna uppmaningen att ta valmöjligheten på allvar.
Karta: Folkets Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!