"Vi behöver snabbt påbörja en kartläggning"

Motala tillhör de 32 kommuner som får särskilda medel för att arbeta med minskad segregation.

Motala får extra medel för att jobba mor segregation.

Motala får extra medel för att jobba mor segregation.

Foto: Anders Törnström

Motala2018-06-27 19:00

Syftet med de statsbidrag som regeringen fördelat är att minska och motverka segregation. 32 kommuner med särskilda utmaningar får dela på 425 miljoner kronor 2018. Däribland finns alltså Motala, som tilldelas drygt 8,4 miljoner kronor.

– Vi var inte helt oförberedda på att vi skulle få statliga medel, men det har varit oklart om vi skulle behöva söka eller tilldelas dessa utifrån olika kriterier, säger kommunstyrelsens ordfröande, Camilla Egberth (S) och fortsätter:

– Vi är oerhört glada över beskedet idag, det besparar oss en hel del arbete som ett ansökningsförfarande skulle innebära. Det gör att vi nu kan komma igång fortare.

De statliga pengarna ska ses som en grund i ett långsiktigt arbete, som inte bara ska inkludera kommunen och dess verksamheter. Meningen är att även andra myndigheter och aktörer i samhället, till exempel näringsliv, föreningsliv och samfund, ska involveras.

– Vi behöver snabbt påbörja en kartläggning. Hur ser nuläget och utvecklingen ut i kommunen när det gäller bostäder och samhällsservice, skola, arbete, brottslighet och deltagande i samhällslivet? Hur ser invånarna i Motala på uppväxt- och levnadsvillkoren i kommunen? När vi har fått en klarhet i detta behöver vi analysera behov och göra upp en plan för det fortsatta arbetet, säger Lena Henricson, utvecklingsstrateg på kommunledningsförvaltningen.

– Vi gör redan en hel del för att förbättra villkor som leder till minskad segregation och det finns en bred samverkan inom en rad områden men vi behöver göra ännu mer – och kanske annorlunda, avslutar Camilla Egberth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!