Gitarristen och lead-sångaren i HitmenBeatlemania, Göran Lagergren berättar:

– Det började tidigt med Beatles för min del. 1963 var jag tio år och såg programmet Drop-in med Lill-Babs, där Beatles var gäster. Det var då jag fastnade och blev såld på den musiken.

Han fortsätter:

Artikelbild

Beatlesmusik på Kulturakademin.

– Jag bodde i Fågelstad då och min första elgitarr, en Eko, kunde jag köpa för de pengar jag tjänade på att dela ut Motala Tidning. Det här var 1964 och gitarren kostade 700 kronor vilket var en hel del på den tiden. Det var en sån där gitarr med strängar och en stränghöjd som orsakade blåsor i händerna. Men det var sången som fängslade mig när det gäller The Beatles, de sjöng så otroligt bra och de hade en otroligt hög kvalitet på allting. Jag såg mer gitarren som ett komplement till sången men har på senare tid blivit mer intresserad av gitarrspelandet.

Den 25 mars klockan 19.00 på Kulturakademin i Motala är det dags. Då ställer sig den 12 personer starka ensemblen, som förutom den klassiska Beatlessättningen innehåller fyra körtjejer (Beatlettes) och en stråkkvartett (Yesterday String Quartet), på scen. Det blir två timmar innehållande Beatles mest kända hitlåtar. Alltså de låtar som oftast gick rakt upp till första plats på tio-i-topp. Tack vare sättningen med kör och stråk så framförs också låtar som Beatles aldrig själva spelade live, till exempel StrawberryFields, I am the walrus, Something, All you need is love med flera.

Ni i bandet bor i Linköping - har ni spelat i Motala tidigare?

– Ja, men det var längesedan, säkert för 15 år sedan, på Brygget, när vi precis hade startat som ett coverband. Då var det mycket Santana, minns Göran.

Artikelbild

| Hitmen Beatlemania, Beatlettes och Yesterday String Quartet.

HitmenBeatlemania är inte direkta kopior, inga look-alikes, berättar Göran vidare.

– Vi försöker hålla vår egen stil. Med ensemblen skapar vi ett eget sound men försöker ändå vara trogna själva stommen i Beatles musik och göra något eget utifrån det. Göran fortsätter:

– Vi vill helst inte sätta någon etikett på det vi gör, varken tributeband eller coverband, vilket ibland kan låta nedlåtande. Vi spelar Beatlesmusik, punkt.

HitmenBeatlemania har fått klartecken i veckan för medverkan i Beatleday i Göteborg, närmare bestämt den 28 oktober detta år. Det är en festival som går för sjätte året nu, berättar Göran. Mycket utländska band och evenemanget drar väldigt mycket folk.

– En av huvudattraktionerna blir vi och vi känner oss väldigt glada för det förtroendet.