Det har gått drygt ett och ett halvt år sedan en man i 25-årsåldern slog sig in i den förra butiken och tände eld på inredningen. Den dramatiska händelsen inträffade annandag påsk 2016. Mannen åtalades senare för mordbrand. Johan Vennerström, Lidls fastighetschef, minns när han fick beskedet om att Lidl brann.

– Jag trodde inte att det var sant. När jag kom ner och såg det, var det svart alltihop och saneringsfirmorna kunde inte garantera att lukten skulle försvinna, säger han.

Beslut togs då om att riva den tio år gamla butiken och anlägga en ny, ett bygge som kommer att landa på cirka 50 miljoner kronor.

Artikelbild

| Ny utformning. Drygt 200 kvadrat av fastigheten blir glasinklädd.

Den nya anläggningen följer ett helt nytt koncept med bland annat en utmärkande glasfasad samt delvis uppvärmning av solceller. Hittills är det bara tre av totalt 177 butiker i landet som har den utformningen.

Arbetet med att bygga upp nya Lidl i Motala påbörjades i våras, men redan ett halvår efter branden öppnade en temporär butik i Luxors gamla lokaler.

– Det har gått över förväntan där och nya kunder har lockats dit, säger Johan Vennerström.

Det har spekulerats i om den eventuellt ska få vara kvar efter att den nya färdigställts, men det är inte aktuellt enligt Vennerström då anläggningen ligger lite för nära huvudbutiken på Agneshög.

Artikelbild

| Nyhet. Motalaborna blir de första kunderna i landet som kan parkera under tak.

För tillfället pågår olika installationsarbeten inne i den drygt 2 000 kvadratmeter stora lokalen, varav 200 kvadrat blir försäljningsyta. Målning av väggar har påbörjats och inom kort ska det läggas klinkergolv.

Johan Vennerström visar runt och förklarar hur ytorna är tänkta att nyttjas med ett återvinningsrum i direkt anslutning till entrén, därefter ett bageri för bake-off bröd och alldeles intill den en avdelning för grönsaker och blommor.

Artikelbild

| Johan Vennerström, fastighetschef för Lidl.

– Det kommer att bli skithäftigt med rymden, glaset och färgerna, säger han.

Utomhus ska området asfalteras och förutom anläggandet av ett flertal p-platser, både för vanliga fordon och elbilar, kommer man också att satsa på mellan 20–25 p-platser under tak. Hittills har ingen av de övriga Lidl-butikerna den servicen så Motala blir först ut. Lite som ett experiment, enligt fastighetschefen.

Artikelbild

| Bageri. En avdelning för bake-offbröd planeras i närheten av entrén.

– Om vi ändå lägger ner så mycket pengar så får vi se om den kan medföra ett mervärde, säger han.