Utanför motormuseet sitter Niklas Enkvist och håller koll på råoljemotorn som just gått igång. En Krimo från år 1917.

– Man värmer upp kulan med blåslampa till den ligger på mellan 7-9 hästkrafter. Det är ett härligt ljud, men man måste vakta den så att den inte sticker iväg, säger Niklas Enkvist.

I hamnen står Ola Hansson och visar upp sin salongskryssare, "M/Y In-Ka", för allmänheten. Salongskryssaren "M/Y In-Ka", med tre kabiner, sjösattes på midsommarafton år 1930. Hon är 14 meter lång och tre meter bred. I åtta år har Ola Hansson haft "M/Y In-Ka" i sin ägo.

Artikelbild

| Salongskryssare. Ola Hansson är sedan åtta år tillbaka stolt ägare till "M/Y In-Ka" från år 1930.

– Jag brukar köra i 18 knop. Hon har bara en propeller, en bogpropeller, så hon är speciell att köra. Det krävs en viss teknik, säger Ola Hansson.

Han berättar att de brukar vara tre familjer som åker omkring i salongskryssaren i Stockholms skärgård om somrarna. Men som mest får det vara 12 personer på M/Y In-Ka.

Under "Båtens dag" bjuds besökare på en gratis åktur med motorbåten "Merry Fisher". Peter Rydje från Falsterbo har precis tagit en åktur med henne.

– Jag hamnade här av en slump. Jag visste inte ens att det var "Båtens dag", men jag är båtintresserad och har själv en "Buster Magnum", säger Peter Rydje.