Prins Eugen efterföljs nu av Carl Milles, Gottfrid Larsson och nutida Stina Opitz. Cecilia Lindheimer, curator för utställningen, berättar:

– Det har länge funnits en idé om att ställa ut Gottfrid Larsson och Carl Milles tillsammans. De två var samtida och dessutom goda vänner. Larsson är också ortens son och behöver lyftas fram.

Stina Opitz kom in i bilden i höstas.

Artikelbild

| Entrén till utställningen, västra vallen.

– Jag blev tillfrågad om jag ville ställa ut med Gottfrid och Carl. Det kanske behövdes lite balans och med någon som är verksam nu och så jobbar jag med tredimensionell konst, säger hon. Stina Opitz fortsätter:

– Jag skrattade först när jag blev inbjuden och hur det hela skulle gå ihop sig. Men det är väldigt roligt att förhålla sig till de här två klassiska skulptörerna. Det känns bättre nu men det har varit en svettig tid sedan jul. Det mesta jag ställer ut nu har aldrig visats tidigare.

– Stina Opitz kommer in för att skapa en dialog mellan samtida konst och den klassiska skulpturen, förklarar curator Cecilia Lindheimer och berättar att själva bygget av utställningen tar sin tid och att det tar väsentligt längre tid att ställa ut tredimensionell konst än att hänga tavlor.

Idén till utställningen har funnits i flera år men tanken med att ta in Stina Opitz har funnits sedan i höstas. Utställningen arrangeras av Vadstena kommun och Visit Vadstena i samarbete med Millesgården, Region Östergötland och Folkuniversitetet.

Artikelbild

| "Skapelsen" av Carl Milles.

Årets sommarutställning öppnar alltså lördagen den 10 juni på Vadstena slott och fortsätter sedan fram till söndagen den 10 september 2017.