Flaskor, matrester, kläder, sovsäckar, tält, toapapper och en uppsjö av andra föremål ligger utspridda både utanför och innanför festivalområdet. Allra värst är det på campingen.

– Vi var ett helt gäng som bodde här ihop, men de andra har bara dragit utan att ens ta ner tälten, säger Ingrid Helleblad.

Hon och kompisen Jennifer Jacobsson står och plockar en säck full med skräp, dels för att de tycker att det känns fel att bara lämna allt, dels för att få skräppant.

Artikelbild

| Skräpplockare. Volontären Ritchelle Svahn var en av dem som ägnade hela söndagen åt att plocka upp det skräp festivalbesökarna lämnat kvar efter sig.

För en säck full med skräp får festivalbesökaren nämligen 200 kronor tillbaka på biljetten.

– Panten är en morot som funkar riktigt bra och så blir det lite mindre att städa för volontärerna, säger Anders Eriksson, som står och tar emot besökarnas skräpsäckar.

En av volontärerna är Ritchelle Svahn. Hon plockar rent i området längs vägkanterna och utanför själva festivalområdet.

– Jag ska jobba mellan 8–16 idag och kommer ha fullt upp, säger hon och sveper med handen omkring sig.

Artikelbild

| Pant. Sarah Bertelsen från Svärtinge scoutkår samlade in pant och därmed pengar till föreningen.

Där ligger toapapper, flaskor, klädesplagg och annat som ska sorteras och slängas.

Inne på själva campingområdet samlar Sarah Bertelsen och hennes mamma Ariunaa Bertelsen in pantflaskor och burkar. För varje fylld säck får de 150 kronor som går till Svärtinge scoutkår och deras planerade Gotlandsresa.

Artikelbild

| Städar. Jennifer Jacobsson och Ingrid Helleblad samlar ihop skräpet utanför sitt tält innan de åker hem från festivalen.

– Det är tredje året vår förening är här och jobbar. Det blir mycket pengar på liten tid. Förra året fick vi in omkring 20 000 kronor, säger Sarah Bertelsen.