Nedvälta soptunnor, matrester, trasig tält och camping stolar ligger i stora högar. Det har bara gått en dag sedan festivalbesökarna lämnade campingen på flygfältet men det ser ut som platsen har stått övergiven i veckor. Den makabra synen till trots har städarbetet redan kommit igång till en flygande start. Husbilscampingen har redan blivit städad och även den södra campingen är så gott som klar när NT besöker området på måndagseftermiddagen.

– Den södra campingen borde kunna vara klar under kvällen, säger Kalle Saarjärvi, driftchef på Suez och arbetsledare för avfallshanteringen på Bråvalla.

Ansvariga för avfallshanteringen under och efter Bråvalla är Suez. De har varit med sedan festivalens start och blivit bättre med åren på hur de ska ta hand om soporna. De har i år arbetat dygnet runt med att tömma soptunnor även under festivalen. Ett arbete som har fungerat bra enligt Kalle Saarjärvi.

Artikelbild

| Söker. Fåglarna flockas över campingen i jakt på mat. Men de hittar inte mycket.

– Ja det tycker jag. Du ser ju fåglarna som svävar över marken. Det är för att de inte hittar någon mat, säger Kalle Saarjärvi.

Att festivalen i år har haft lite färre besökare och boende på campingen har också det gjort arbetet efteråt lättare. Det blir helt enkelt mindre skräp.

Trots den bra starten vill Kalle Saarjärvi inte tro att arbetet kommer att bli klart i förtid.

– Vi räknar med att vara klara i slutet av nästa vecka. Jag vågar inte vara tidsoptimist, vi är så beroende av vädret. Den här blåsten gör det svårt för oss, även om det skulle behöva regna mycket efter den här torra perioden för att vi inte skulle kunna köra med bilarna här.

Artikelbild

| För klubben. Göran Andersson från Akilles boxningsklubb hjälper till för att dra in extra pengar åt klubben.

Juli månad innebär också semestertider. Något som också drabbar städarbetet.

– Det hade varit bättre om vi hade fler ordinarie medarbetare så att vi hade kunnat ha fler bilar här. Nu behöver vi vänta in de som kommer från stan, eftersom det arbetet måste vi ju också sköta, säger Kalle Saarjärvi.

Artikelbild

| Allt lämnas. Tält, match flaskor och annat skräp. Allt ligger huller om buller.

Suez står för bilarna och arbetsledning och till deras hjälp har Scorpio även tagit in föreningar som hjälper till. Bland andra Akilles boxningsklubb och Somaliska föreningen är med och plockar upp skräp.